Poležavanje na ulici sredi Ljubljane. Foto: Katja Štok
Poležavanje na ulici sredi Ljubljane. Foto: Katja Štok

Ugotovil sem, da ljudje v nekem prostoru radi odkrivajo nove stvari. In ko jih odkrijejo, je to cel žur.

Marko Miladinović - Mile, Armada
Marko Miladinović
Grafično podobo in identiteto lokala (samo ime Centralna postaja, logotip, podoba cenikov, potiski na majicah in na predpasnikih natakarjev) sta naredila z bratom Darkom, s katerim delujeta v kreativnem studiu Armada. Foto: Jože Robežnik
Klopi na vrtu so narejene po vzoru elementa iz skejt parka (desno spodaj). Z ulice je lepo vidna radijska postaja (levo zgoraj). Meni pa lahko gostje uporabijo za pisanje svojih 'čačk'. Foto: Katja Štok

Ideje se danes hitreje širijo. Prevedel sem 'Last Night a DJ Saved My Life' v 'Sinoči je DJ rešil moje življenje'. Mogoče je to kdo opazil, drugi tega ne bo razumel, tretji pa je slikal in objavil na Instagramu.

Marko Miladinović - Mile
Dekle v krogu in napis "I Love You" je preslikava podstavka za pijačo v kultnem ljubljanskem baru Truebar. Foto: Katja Štok
Truebar
Truebar, kot so ga staroselci Trubarjeve ulice poznali nekoč. Foto: Osebni arhiv
Po predlogi arhitekta Andreja Šabca je naročnik izdelal votle barvite kubuse (levo zgoraj), obložene s filcem, ki so čez dan uporabni kot sedišče, zvečer pa kot podlaga za zvočnike. Nad točilnim pultom, ki je funkcionalen na dveh straneh, visijo črne lučke "sphere 7 (by tossB)", opaženi stoli "déjà-vu" (Naoto Fukasawa za Magis) v aluminijasti in črni barvi. Foto: Katja Štok

Ulica danes ne bi bila pojem urbanosti, če "zdravih" temeljev pred dvema desetletjema ne bi zakoreninil kultni lokal Truebar (TRUeBAR), pri zasnovi katerega je sodeloval tudi Marko (glavni snovalci so bili njegov brat Darko Miladinović ter Tanja Radež in Aleš Bratina). "Truebar je bil pojem. Bil je cerkev socialnega življenja ljudi med 20. in 30. letom starosti. V njem je bilo polno nekih for: od napisov na podstavkih do grafik, fotografij takrat znanih fotografov, imel je kino in televizorje. Bil je kot neki novi list v družabnem življenju Ljubljane."

Na MMC-ju predstavljamo lokale, ki jih zaznamuje zanimiv, svež in unikaten interjer. Če imate lokal, ki ustreza opisu, tudi v vašem kraju, pošljite predlog na katja.stok@rtvslo.si.
Preberite:
- Bikofe, urbani retro v središču Ljubljane
- TOZD, kjer lahko kupiš vse, razen osebja
- Kavarni Rog in 13 - glamurozno, prefinjeno, nostalgično
- As Aperitivo, urbana džungla, v kateri bi sedela še Coco Chanel


Radijska postaja "Na zraku"
Dovtipi, ki po Proustovsko obujajo Truebar in so hkrati "must be" lokacija zageneracijo šeraš, tvitaš, lajkaš, so v CP-ju vidni na vsakem koraku. V jedilnem delu štiri stenske ure v slogu velikih centrov in muzejev goste povsem resno obveščajo o času v Mostah, Centru, Bežigradu in Šiški. Tu so še neprodušno zaprte pločevinke "sveže pakiranega nepasteriziranega Kristusovega zraka" in "pisarna majhnega šefa" v predelu toaletnih prostorov, kamor goste usmerja napis "In Case of Inner Pressure go This Way" ("Če občutiš notranji pritisk, stopi sem").

Izbor notranjega interjerja izhaja iz zasnove lokala kot zbirališča - kot začetna točka (ang. start here), ki ponuja tudi zabavo ter predvsem za turiste koristne informacije o družabnih dogodkih po prestolnici in državi. Na to opozarja že sam logotip, ki vključuje grafični znak rdeče bucike (ang. pin), ki je debitirala na aplikaciji Google Maps. Grafično podobo in identiteto lokala (samo ime Centralna Postaja, logotip, podoba cenikov, potiski na majicah in na predpasnikih natakarjev) sta naredila z bratom Darkom, s katerim delujeta v kreativnem studiu Armada.

Poleg jedilnice, lounge kotička, klubske sobe in velike kadilnice ima CP tudi svojo radijsko postajo, ki oddaja na spletu. Z zavedanjem pomena izložbe, kar je (pre)pogosto zanemarjen element, so radijski kotiček umestili tik ob veliki okni s pogledom na ulični vrvež. Napihljiva mini palma pod svetlobnim napisom "Na zraku" oziroma "On Air" pa je za goste z domišljijo ideja za še en hiter selfie (sebek). "Izvorna ideja je iz filma Do the Right Thing (Spike Lee), v katerem cel zaplet poteka v piceriji, na radijski postaji, v isti ulici pa napovedovalec opazuje celotno dogajanje," pojasni Marko.

Besede kot del notranjega interjerja
"Ugotovil sem, da ljudje v nekem prostoru radi odkrivajo nove stvari. In ko jih odkrijejo, je to cel žur," nadaljuje in doda, da je mlajša generacija veliko bolj dovzetna za skrite pomene. "Danes ljudje zelo veliko potujejo in zunaj vidijo veliko dobrih idej, zato nekatere stvari razumejo hitreje." Grafika na steni v kadilnici tako deluje kot izbor naključno izbranih besed. A med natisi (izvedba slikarja Natana Eskuja) lahko razberemo globokoumne misli, kot so: "Bolš dva hladna piva kot eno", "Kolkor kapljic, tolko kapljic" in "Sinoči je DJ rešil moje življenje". "Kot copywriter (tekstopisec, op. p.) se rad hecam iz že vzpostavljenih stvari in jih potem recikliram. To je na neki način tudi moj podpis," priznava Marko.

Podobno je z besednimi in slikovnimi porisi stropa v klubskem delu, prehodu ob točilnem pultu in steni v jedilnici, kjer je ilustratorka Patricija Čičmir na črno podlago izrisala podobo vpadljivega dekleta. S pripisom "I Love You" (Ljubim te) je nekoč krasila podstavke za kozarce v Truebaru, "s katerim smo pecali punce ... in je kao palilo (smeh)," se spominja Marko Miladinović, ki ga mnogi poznajo pod vzdevkom Mile.

Uporaben interjer
Glede izbire notranje opreme je bil lastnik lokala izredno pragmatičen, v smislu, "kar znamo, bomo naredili sami". V dogovoru z Markom je naročnik sam zasnoval leseno konstrukcijo polic ob vstopu v lokal, ki služi kot eksponat za mini trgovino, in še eno v jedilnici. Na slednji so med drugim postavljena prava zelišča, ki jih lahko gostje odtrgajo in si začinijo jed.

Svetlobni napisi so znova "vroča roba"
Poleg lounge kotička je jedilnica med prijetnejšimi prostori v lokalu, tam so nameščeni stoli Nika Kralja "musquito" in leseni vrtljivi stoli z dvižnim črnim sedalom "Tom and Jerry" (kolekcija 'The Wild Bunc', Konstantin Grcic za Magis).

Nad dvignjenimi jedilnimi mizami, vzdolž katerih je dolga klop, so nameščena tri silikonska stropna svetila v črni, sivi in rumeni barvi. Lučke Unfold (Form Us With Love za Muuto) so reinterpretacija klasične industrijske luči, njihova posebnost pa je v tem, da se, ko niso v uporabi, lahko zložijo. Organskost prostora za piko na i prežarči rdeč neonski napis "Organic Neon Light" (copyright Miladinović).

Poležavanje na ulici
Občutek "henganja" v Centralni postaji še posebej zaživi na vrtu. Osrednji element so klopi, narejene po vzoru skejt parka z ovalnim aluminijastim robom. Celotna konstrukcija je razstavljiva in obstojna. Ravno zaradi obstojnosti se je naročnik raje odločil za cenovno ugodnejšo različico oziroma kopijo legendarnega tolixa in jim življenjsko dobo podaljšal z lesenim sedalom. Na obeh koncih vrt zaokrožujeta še otočka z umetno travo, z belo-rumenima ležalnikoma in vrečama za sedenje. Idej ljubiteljem selfiejev tako ne bo zmanjkalo.

Fotografije: Marko Ocepek, (razen 1, 3, 4, 6, 30 - Katja Štok)

Ugotovil sem, da ljudje v nekem prostoru radi odkrivajo nove stvari. In ko jih odkrijejo, je to cel žur.

Marko Miladinović - Mile, Armada

Ideje se danes hitreje širijo. Prevedel sem 'Last Night a DJ Saved My Life' v 'Sinoči je DJ rešil moje življenje'. Mogoče je to kdo opazil, drugi tega ne bo razumel, tretji pa je slikal in objavil na Instagramu.

Marko Miladinović - Mile