Edinstveni receptor v edinstvenem hotelu. Foto: AP
Edinstveni receptor v edinstvenem hotelu. Foto: AP
Velika roka za razporeditev prtljage. Foto: AP

Na plačilni listi je deset robotov in deset humanoidov, prvi tovrstni hotel na svetu pa bodo odprli v petek v tematskem parku Huis Ten Bosch v Sasebu na jugozahodu Japonske. Hotel se imenuje Henn na, kar pomeni "Čuden hotel".

Če morebiti kateri izmed gostov spregleda, da ne gre za povsem običajen hotel, to spozna že na recepciji, kjer stojita robot v obliki strašnega zobatega dinozavra, ki govori angleško, in Japonka v belem suknjiču in z mežikajočimi trepalnicami, ki gosta pozdravi v japonščini. "Če se želite prijaviti, pritisnite ena," reče dinozaver in gost pritisne na bližnji zaslon ter nanj vpiše svoje podatke. Nato pride robot na kolescih, ki prtljago odpelje do sobe. Vanjo vstopite tako, da naslonite obraz na napravo, ki vaš obraz poveže s številko dodeljene sobe. Za to možnost so se odločili, ker roboti niso prav dobri pri iskanju ključev, če bi jih ljudje izgubili, so pojasnili.

Brez človeškega stika
V garderobi, kjer lahko gostje pustijo prtljago, za vse skrbi velika robotska roka, ki prime kovček in ga namesti v omarico, v vsaki sobi pa je postavljen robot, ki spominja na lutko, ki gostu pove vse pomembne informacije o razpoložljivih storitvah, odgovarja pa tudi na preprosta vprašanja, kot sta "Koliko je ura?" ali "Kakšno bo jutri vreme?". Lutka tudi ugasne ali prižge luč v sobi, saj na stenah ni stikal.

In kakšen je razlog za postavitev takšnega hotela? Ne gre le za zabavo ali izstopanje, pač pa za - varčevanje. Podjetnik Hideo Savada, ki je lastnik hotela, je zatrdil, da roboti niso kakšen trik, ampak je imel resen namen - koristna uporaba tehnologije in povečanje učinkovitosti.

Prenočitev v hotelu Henn stane od 9.000 jenov (67 evrov) naprej, kar je za japonske razmere, kjer prenočitev v solidnem hotelu po poročanju Guardiana stane od dva- do trikrat več, res dobra ponudba.

Japonska je vodilna svetovna velesila v razvoju robotske tehnologije, a čisto vsega tudi tehnološko dovršeni roboti ne zmorejo. V primeru vodenja hotela je to varnost. V hotelu je sicer nameščenih več varnostnih kamer, ki pa jih pregledujejo ljudje iz mesa in krvi. "Še vedno tudi ne znajo postlati postelje," je dodal Savada, ki želi robotski hotel postaviti tudi v drugih japonskih mestih. Za zdaj tudi še ni uresničil želje, da bi za sobno strežbo usposobil posebnega robota, ki bi na željo gosta v sobo prinesel prigrizke ali pijačo.