Na letošnjih Top idejah sodeluje več kot 30 razstavljavcev. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Na letošnjih Top idejah sodeluje več kot 30 razstavljavcev. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Leseno računalniško ohišje Taurean z modro obarvano hladilno tekočino. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
NAGRADE TOP IDEJE - BORZA OBLIKOVANJA

- Oblikovalka Ana Črešnik za Zibelko, ki raste z otrokom
- Oblikovalec Matic Lenarčič in Jernej Koželj za projekt Kredenca
- 3S design, oblikovalke Maca, Kaja in Lana Strle za sistem kuhinje Steelline
Kuhinja Steelline je bila nagrajena na Top idejah kot tudi na ravni celotnega sejma TOP 5. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Ko sva začeli ustvarjati, sva se odločili, da ne bova oblikovali zaradi oblikovanja samega, ampak bo na prvem mestu funkcija, ki bo rešena z oblikovanjem.

Lana in Kaja Strle
Lano in Kajo Sterle je letos Gospodarsko razstavišče v sklopu sejma Ambient povabilo tudi v Arhitekturne svetovalnice za obiskovalce sejma. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Moje ohišje je kompromis med zmogljivostjo in velikostjo. Jan Gregorin

Zložljivi A4 STOL , kot si ga je zamislil marko Štrakl, se lahko zloži na velikost A4 lista Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Vse, kar je modernega, je pri nas hipster.

Domen Gregorič
Skupina Aklih je dobila nagrado Top ideje za najlepši razstavni prosto, na katerem so pokazali način dela s 3D-tiskalnikom. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
false
Zibelko Ananni: Growing with love (nagrada Top ideje za najboljši izdelek) raste z otrokom. Poleg zibelke je še igralna podloga in gugalnica v enem. Foto: Arhiv Annani
Dnevna soba, v kateri ima staro pohištvu novo podobo, kot sta si jo zamislila Ajda Miška in Matej Kolavčič. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nagrajena Kredenca in Klop oblikovalcev Matica Lenarčiča in Jerneja Koželja. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

"Opazil sem, da iz leta v leto pada prodaja osebnih računalnikov, zato sem videl možnost, da bi se ljudje morda odločili za njihov nakup, če bi bili računalniki oblikovno zanimivejši in manjši, a še vedno zmogljivi," pravi Jan Gregorin, dijak 4. letnika Srednje šole Domžale, ko se s kančkom ponosa vrti okoli "retro oblikovanega računalniškega ohišja" in neukim obiskovalcem pohištvenega sejma Ambient Ljubljana potrpežljivo razlaga, da "to ni 3D-tiskalnik".

Laika ob pogledu na njegovo leseno računalniško ohišje Taurean namreč hitro zmede modro obarvan sistem za vodno hlajenje, ki je vidno, ko se ena stranica lesenega ohišja dvigne. "Vodno hlajenje, ki je sestavljeno iz črpalke, rezervoarja, cevi in blokov, odvaja toploto od čipov, črpalka pa poganja vodo po celotnem krogu. Bi imeli kaj takšnega doma?" "Aaaa," izustim in mu v svoj bran pojasnim, da pač uporabljam prenosni računalnik in "niti nimam prostora za tako veliko "kišto"". "Koga pa si sploh imel v mislih, ko si naredil ta računalnik?" mu vrnem žogico. S kratkim premislekom starega modreca odgovori: "Sebe." "Seveda, saj boš nekoč programer. Mogoče član Anonymousa." Zadnji del gladko presliši in suvereno odgovori: "Ta računalnik ni za povprečnega uporabnika. Bolj je namenjen grafičnim oblikovalcem in igralcem igric. Moje ohišje je kompromis med zmogljivostjo in velikostjo."

Pošten odgovor. A pod vtisom MMC-jevih komentatorjev - ki prispevke o oblikovanju kot fino namazano čajno maslo na tanki rezini kruha komentirajo v slogu, da mladi slovenski oblikovalci oblikujejo neuporabne izdelke, ki jih "štekajo le hipsterji" -, vprašanje o funkcionalnosti postrežem Lani in Kaji Strle. Arhitektki se, tako kot Jan in še 37 drugih oblikovalcev, predstavljata na razstavi Top ideje – borza znanja, ki jih Gospodarsko razstavišče v sklopu sejma Ambient Ljubljana (danes ima vrata odprta zadnji dan) z namenom predstavitve mladih kreativcev javnosti organizira že šesto leto zapored.

Funkcija vs. oblika
"Ko sva začeli ustvarjati, sva se odločili, da ne bova oblikovali zaradi oblikovanja samega, ampak bo na prvem mestu funkcija, ki bo rešena z oblikovanjem. Marsikateri proizvod je morda res neuporaben, a morda je tako zaradi mladosti oblikovalcev. Tudi oni se bodo počasi naučili. Kritike so precej neupravičene, saj je, kot rečeno, nekaj izdelkov res neuporabnih, nekaj rešitev pa je inovativnih," pove Lana. Poleg tega, da sta s sestro Kajo lani na Top idejah sklenili posel, sta letos za modularni sistem kuhinje Steelline (ki jo pod znamko 3s design oblikujeta skupaj z mamo Maco) prejeli kar dve nagradi; za Top ideje – borza oblikovanja in na ravni vseh razstavljavcev pohištvenega sejma Petim najboljšim – TOP 5.

Ideja modularnega sistema kuhinje je preprosta: pospravljena kuhinjska površina. Posamezni elementi, kot so stojalo za nože, skodelice, začimbnice, kuhinjske krpe in tudi lončki za zeliščnice, se lahko pritrdijo na magnetno ploščo, pri čemer ima posamezni element nosilnost 1,5 kilograma ali tri kilograme. "Za vse izdelke najprej naredimo prototipe, ki jih imamo doma, da jih lahko izboljšamo, prilagodimo in vidimo, kje so minusi. Stojalo za nože je dobra zamisel, saj noži nikoli več niso topi, predvsem pa je izpraznjena delovna površina, kar je bil naš cilj," doda Lana in se pohvali, da sta se za izdelek na sejmu že zanimali podjetji iz Zagreba kot tudi neko slovensko pohištveno podjetje, ki izdeluje kuhinje.

Ideje za majhna stanovanja
Multifunkcionalni stol Chair6 arhitekta Jureta Benčine (3OINK) je, kot pove njegovo ime, šest v enem. Izhaja iz tega, da je volumensko najmanjši kot klubska mizica (I.), ko damo nanj blazino, postane tabore (II.), lahko se raztegne v fotelj (III.), počivalnik z naslonom za noge (IV.) in natično mizico, ki se lahko uporablja v dveh položajih (V., VI.). "V preteklosti sem bil z razstavljanjem na Top idejah razočaran nad odzivom same industrije, s katero sem se skušal povezati, kar pa se ni zgodilo. Pri nas je težava, da industrije ni. Tisti, ki so, pa so premalo dobro stoječi, da bi se lotili svojega razvoja," meni Jure.

Puške v koruzo po lanski peripetiji z modularnimi palčkami Tipl'l Dip'l Brainer, ki so lahko odcejalnik za posodo, obešalnik za obleke, ključe in še kakšna dodatna ideja, ki si jo izmisli uporabnik, nista vrgla niti Vera Fois in Brane Širc (skupina VOW). "Vse je šlo narobe in prepočasi. Čeprav je sistem videti preprost, se nama je zapletlo v najpomembnejšem prednovoletnem času. Zato smo izviseli. Podjetje je šla na kolektivni dopust. Vse nam je padlo. Potrebovali smo veliko časa, da smo se pobrali … Nismo posneli niti filmčka, s katerim smo hoteli na Kickstarter," pokesano prizna Brane. "In kako sta se pobrala?" vprašam. "Se še vedno pobirava," odgovori z nasmehom, "treba je delati in imeti upanje, da boš opažen. Seveda pa tudi rad ustvarjaš."

Letos se predstavljata z reinterpretacijo delovnega prostora I Keep My Secrets, ki je primeren za manjše poslovne prostore in bivalne enote, saj je pritrjen na steno, vanjo pa se lahko pospravijo prenosni računalnik, papirji, računi, pisala. Ko se spodnja površina, ki je v kontrastu z zaobljenim okvirjem iz jesenovega lesa rahlo rožnato obarvana, odpre, jo lahko uporabljamo za delovno površino. Poleg lahko stojite ali sedite, a ne na minipiknik Stolu A4, kot si ga je zamislil Ljutomerčan Marko Štrakl.

"Potreboval sem stol, ki bi ga lahko dal v nahrbtnik in se kjer koli usedel nanj. Stol se zloži na velikost knjige A4, večja različica pa je velikosti A3 format," pojasni absolvent arhitekture. In zakaj bi kdo hotel imeti takšen stol? "Ta izdelek je uporaben iz več razlogov: poenostavi logistiko, saj jih lahko recimo več zložiš v prtljažnik. Prav tako pa ga je lažje pošiljati strankam po pošti, saj ima v zloženem stanju višino 6,1 centimetra, težak pa je 1,1 kilograma."

3D-tiskanje - le eden izmed načinov izdelave
Tako kot na Mesecu oblikovanja Ljubljana smo tudi na Top idejah pogrešali več izdelkov, narejenih s 3D-tiskalnikom. Vetrc tehnološke sodobnosti je letos znova privela oblikovalska skupina Aklih (Domen Gregorič, Jan Ravber in Gregor Logar), ki je imela po mnenju komisije Najlepši razstavni prostor na Top idejah.

"Če v Sloveniji tiskaš s 3D-tiskalnikom, se večinoma poudarja 3D-tiskalnik, kar je dobro. A to je eden izmed načinov izdelave. Naši izdelki pa imajo vse lastnosti dobro oblikovanih izdelkov; od funkcije do estetike. So premišljeni izdelki, ki jih lahko zagovarjamo," pravi Domen. Poleg različnih barvnih kablov za svetila, filamentov in dveh polnooperativnih 3D-tiskalnikov so fantje z Mirne na Dolenjskem predstavili tudi svoje izdelke, ki so jih oblikovali v enem letu; stojalo za dežnike April, ptičja krmilnica Bird, svetilki Cup in Kikla, zvočnik Megafon, polička 1234 in stensko držalo za kable. "V Nemčiji tiskajo stole in mize, ki stanejo po 2.000 ali 3.000 evrov, a oni imajo za to trg ... Imajo po 30 tiskalnikov in tiskajo tudi serije. Če ima 30 tiskalnikov in na dan naredijo pet izdelkov, je to 150 izdelkov na dan. Če prodaš 150 izdelkov na dan, pa si že dobro podjetje."

"Hipsteraj je v Sloveniji najbolj razvit"
In kaj pravi Domen na kritike, da so izdelki mladih slovenskih oblikovalcev večinoma nefunkcionalni in namenjeni "hipsterjem"? "Hipsteraj je v Sloveniji najbolj razvit, ne vem, ali je še kje na svetu tako. Vse, kar je modernega, je pri nas hipster. Tudi na Nizozemskem, v Nemčiji, Avstriji in Italiji fantje in dekleta delajo tiskane stvari, pa niti en ni hipsterski. To je le način, kako lahko delajo in prodajo izdelke. Naša ptičja hišica (op. p.: glej fotografijo 23) ima vse dobre parametre nekega proizvoda – te reže so dejansko ojačitve, notranji del je ojačan, da se ptica lažje prime, lahko jo obesimo na drevo ali okensko polico. Kakšen minus bi bil, recimo, da hrana pade na tla. A ptiči pobirajo hrano tudi po poljih, po tleh in njih ne moti mokra hrana. Semena tudi na polju nimajo dežnikov. Hiša pa se na dežju ne uniči, saj je dodana škrobna plastika, ki je kot zaščita."

Re-design vintage pohištva
Na Top idejah je kar nekaj oblikovalcev, tako kot Aklihi, pokazalo izdelke, ki si podajajo roko s trajnostnim razvojem, kot je izdelava objektov iz recikliranih materialov ali pa osvežitev podobe starega pohištva. Novogoričana Ajda Miška in Matej Kolavčič (Mellow Moose Station) sta se kot edina na Top idejah predstavila z re-designom vintage pohištva. Za svoj razstavni prostor sta si od stranke izposodila kose pohištva iz dnevne sobe, ki sta jo oblikovala sama.
"Tu je fotelj, ki ga je preoblekel tapicer. Na tej omari sva prenovila leseni del, saj je gospod hotel več prostora za plošče, zato sva polico prilagodila višje, prednja vrata pa odstranila. Manjša komoda zelene barve pa je bila že prenovljena in mu je bila všeč, zato je vzel tudi njo," pravi študentka tržnega komuniciranja (FDV), ki pod znamko Mellow Moose Station ustvarja skupaj s fantom Matejem, sicer diplomiranim pravnikom, ki je po novem študent višje lesarske šole. Kot pravi Matej, je prvi pravnik na lesarski šoli in se zaradi popolnoma drugačnega načina študija, kot ga je bil vajen na pravni fakulteti, počuti kot avtsajder, a kot pravi: "Vsako tele ima svoje veselje."

Med nagrajenimi izdelki Top ideje sta bila tudi Zibelka Ananni: Growing with love, produktnih oblikovalcev Ane Črešnik in Aljaža Verčka, ki raste z otrokom (otroška zibelka je namreč hkrati igralna podloga in gugalnica), in projekt Kredenca oblikovalcev Matica Lenarčiča in Jerneja Koželja. Več utrinkov pa si oglejte v fotogaleriji (foto: Katja Štok).
katja.stok@rtvslo.si

NAGRADE TOP IDEJE - BORZA OBLIKOVANJA

- Oblikovalka Ana Črešnik za Zibelko, ki raste z otrokom
- Oblikovalec Matic Lenarčič in Jernej Koželj za projekt Kredenca
- 3S design, oblikovalke Maca, Kaja in Lana Strle za sistem kuhinje Steelline

Ko sva začeli ustvarjati, sva se odločili, da ne bova oblikovali zaradi oblikovanja samega, ampak bo na prvem mestu funkcija, ki bo rešena z oblikovanjem.

Lana in Kaja Strle

Moje ohišje je kompromis med zmogljivostjo in velikostjo. Jan Gregorin

Vse, kar je modernega, je pri nas hipster.

Domen Gregorič