Lepota bivanja
Vila Mravljevi je danes sodoben kompleks dveh popolnoma nasprotujočih si objektov, ki v svoji surovosti vendarle dihata kot eno. Foto: Nina Kurnik
V notranjem interierju so pika na i skrbno izbrana oprema in dodatki. Foto: Nina Kurnik
false
Tloris obeh objektov. Foto: Abiro
 - Lokacija: Preserje, Branik
- Izvedba: 2015
- Avtorji: Iztok Vodušek u.d.i.a., Marko Doleček, u.d.i.a.
- Pozidana površina: objekt A 83,75 m2 (stara hiša), objekt B 74,35 m2 (nov objekt)
Novozgrajen enoprostoren objekt ima pročelje v celoti zastekljeno. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Pri starem objektu sta ohranjena le zunanje obzidje in določen del tramov. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Za prenovo in gradnjo objektov je investitor prejel nekaj manj kot 50 odstotkov povratnih evropskih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Prostor in pol: vila Mravljevi, beton in tradicija na prepihu burje

MMC po poteh zanimivih prostorov
17. november 2016 ob 06:22
Preserje - MMC RTV SLO

Izredno preprosta, a moderno opremljena vila Mravljevi, skrita med zelenimi griči Vipavske doline in Krasa, prepleta zgodbo stare domačije in ubrane sodobne elegance.

Posest, do katere vodi ozka in strmo vijugasta cesta visoko navzgor v zaselek Mravljevi pri Preserjah, s pogledom na bohotno kraško planoto, je bila nekoč ena bogatejših kmetij na tem koncu; v stari kamniti hiši ob cesti, ki se skladno s hribom nagiba malo navzdol, je bila tudi krušna peč, ki je napekla dovolj kruha za vse vaščane. Ko pa jo je pred nekaj leti zapustil njen zadnji gospodar, ki je odšel v dom, se je tudi ona prepustila svoji usodi.Predloge za Prostor in pol v vašem kraju, med katerimi bralci MMC-ja konec leta izberejo najboljšega, lahko pošljete nalepota.bivanja@rtvslo.si ali
katja.stok@rtvslo.si


Ta je hotela, da je v te konce pot zanesla Igorja Kozlarja. Mariborčana, ki so mu gorice (sicer štajerske) še kako blizu, športnika, ki obožuje kulinariko in arhitekturo, popotnika, ki je imel dovolj ostro oko, da je v zapuščeni domačiji opazil potencial za razvoj butičnega turizma, v tujini še kako privlačno smernico, ki zahtevnejšim gostom ponuja mir in udobje. "Projekt je bil zasnovan tako, da smo ohranili čim več starega in ga kombinirali z novim," zadovoljno pripoveduje Igor sedeč za masivno tikovo mizo, pred katero se k soncu razrašča stara oljka, sicer pripeljana iz Italije, medtem ko se sapica burje neusmiljeno poigrava s prameni njegovih las.

Arhitekturna rapsodija
Od stare domačije ni ostalo dosti: vila Mravljevi je danes sodoben kompleks dveh popolnoma nasprotujočih si objektov, ki v svoji surovosti vendarle dihata kot eno. Na mestu, kjer je bilo nekoč gospodarsko poslopje, je danes manjši sodobni objekt; betonska enoprostorna hišica z zastekljenim sprednjim delom, skozi katerega pogled prodira na neokrnjeno naravo in modrino bazena na spodnji terasi. "Čelni fasadi sta v celoti stekleni, transparentni, saj smo hoteli, da mimoidoči vidijo skozi objekt, ki ne zastira pogledov. Objekt tako postane okno, skozi katero se vidi pogled v naravo," pojasni arhitekt Marko Doleček iz Abiroja.

Brbončice dodatno povzdigneta viseči temen kovinski kamin organske oblike in sinje modra zofa, ki ju tik pod stropom dopolnjuje svetilo v obliki regratove lučke Taraxacum 88 (oblikovalec Achille Castiglion, 1988, Flos), katere obliko na 20 trikotnih aluminijastih podstavkih tvori kar 60 žarnic. Asketskost interierja navdihujejo tudi tla iz brušenega betona, stene, premazane z le enim slojem bele barve, tako da so vidni sledovi opažev, na določenih delih pa so vgrajeni reciklirani kosi kamenja iz podrtega gospodarskega poslopja.

"V arhitekturnem smislu se objekta odlično dopolnjujeta, kot nekakšen jin in jang. Obstoječa stara hiša je apartmajska vila s šestimi ležišči, nov objekt pa ga kot depandansa s prostorom za druženje in velnesom dopolnjuje," še pove Marko Doleček in doda, da so z modernim videzom novega objekta hoteli ustvariti antipod staremu. "Predvsem zanimiv je naklon strehe, ki ni značilen za to območje, kot tudi izbor samega materiala, beton in cementno vlaknene plošče v temni barvi kot sekundarna fasada."

Pri starem kamnitem objektu, tistem ob cesti, ki se skladno s hribom nagiba malo navzdol, razen njegovega skeleta niso mogli rešiti veliko. "Ugotovili smo, da je bila hiša v veliko slabšem statičnem stanju, kot smo predvidevali. Tako je vse novo, razen zunanjega kamna, sten in tramov, pa še te smo morali na določenih delih zamenjati," pojasni Igor. Stare tramove so speskali, določene tudi zamenjali in pri tem "pustili vidne žeblje, da lesen strop deluje bolj pristno. Prav tako smo ohranili stare preklade, kjer je bila kamnita zloženka še v dobrem stanju," doda arhitekt. V spodnjem delu, kjer sta bila nekoč hlev in tudi preša, ki zdaj stoji pred hišo, so manjša jedilnica, dnevna soba z vinskim kotičkom, kuhinja in sanitarije. V zgornjih dveh prostorih, kjer so nekoč na podstrešju sušili pršut, so spalni prostori.

Stari del skoraj v celoti obnovljen
Dušo stare in zamolkle hiške so osvežili z izbranimi oblikovalskimi kosi, na delu stopnišča pa celo nekoliko odprli. "Pri rušenju starega gospodarskega objekta smo dobili veliko odpadnega kamenja, ki smo ga ponovno uporabili, v starem objektu kot delilno steno med dnevnim prostorom in vinsko kletjo ter steno, ki sega po celotni višini objekta, okoli katere se vijejo jeklene stopnice," še pojasni arhitekt.

V najvišjem podstrešnem, nekoliko boemskem prostoru, so tla pustili kar v surovi OSB-plošči in ga prekrili z veliko svetlo tkano preprogo, ležišče pa postavili na lesene palete. Poleg vidnih tramov in ostankov kamnitega zidu je investitor prostoru dodal svoj pečat z izborom glinenih ometov na stenah. "Do te ideje smo prišli, ker imam v sebi tudi malo Prekmurca, v Prekmurju pa je glina popolnoma naraven material, ki se na teh koncih sicer ne uporablja. Glina gre v kombinaciji s kamnom dobro skupaj, saj diha, prejema in oddaja vlago. Omete se naredi tako, da se glina zmeša s slamo, ki je vezivo, zaradi česar je sama površina stene rahlo valovita," pojasni Igor, ki je posebno pozornost namenil energetski učinkovitosti objekta; hiša namreč proizvede toliko energije, kolikor je na letni ravni tudi porabi. Stari objekt ima na strehi namreč solarni sistem, na katerega se ogreva tudi vsa voda, vključno s tisto v bazenu. S toplotno črpalko pa se ogreva tudi talno-stensko gretje v hiši, zaradi česar so stroški gretja minimalni.

Fotografije: Nina Kurnik, Katja Štok

instagram.com/katjastok, katja.stok@rtvslo.si


*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.


Katja Štok
false
Prijavi napako
Komentarji
deleted
# 17.11.2016 ob 06:48
Zelo zanimiva prenova, nekaj drugačnega.

Sem laik, ampak, se samo meni zdi tak dizajn tako hladen, brezoseben in nič kaj domačen?
Dvomim, da bo to dolgo moderno, ker tak dizajn ni orientiran na uporabnika, ampak na stavbo samo.
COP
# 17.11.2016 ob 07:45
Fino, a precej stvari je tam na silo. Recimo, viseči kamin v dnevni sobi, ki zastira pogled, kameni zid, ki gleda izpod glina na stenah, ter euro palete v spalnici.
ivod
# 17.11.2016 ob 07:23
... lepo ... a vseeno deluje precej hladno ...
fah-q
# 17.11.2016 ob 08:00
tole je bolj razstavni objekt kot dom v katerem se vsakodnevno res udobno živi. všeč mi je kombinacija kamna in lesa. trenutno živim v najetem stanovanju, ki je bilo dizajnersko opremljeno (cel biro arhitektov) in zgleda fajn na slikah je pa zarad uporabe sivih barv in kovine ter stekla hladno in predvsem slabo uporabno za vsakodnevne zadeve (kuhinja in kopalnica sta nepraktični, porabim par minut več kot bi zarad postavitve pa še to, da imam nad kuhinjskim pultom zid namesto nečesa kar se da oprat mi gre na živce ker še ko se mi mudi moram orng pazit, da kam kaj ne špricne, ker moram za vsako tako neumnost belit (sivit :() zid. Tudi omarice v kuhinji so neke dizajnerske-in so takoj očitno umazane...to je kuhinja za ljudi, ki iz zmrzovalnika vzamejo pripravljeno hrano, jo dajo v mikrovalovko in je to to kar se kuhanja tiče....jaz sem pa mediteranski tip in pripravvljam rad svoje omake, pesto, miksam, režem...tako da se dost bolj komot počutim v 100 let stari kuhnji moje none...tam lahko mirno kuham in pobrišem in je vse ok. tudi velika okna-še posebej ker gledajo večinoma na oblačno nebo in dež...so nepotrebna. no, na krasu znajo bit super, ker je sonce...edin ko piha 180 na uro ne vem če so škure zadost...
fah-q
# 17.11.2016 ob 08:02
@arp
pa dobro no kdaj se bo nehalo pisat notranji interier??

nekaj v stilu sončnih solarnih panelov... :)
viper81
# 17.11.2016 ob 08:34
Ta obnova mi pa ni najbolj všeč. Arhitekti si vedno hočejo postaviti spomenik, a nekateri enostavno ne znajo najbolj. Ne vem kaj vidi na teh neobdelanih betonskih stenah in stropovih, kamin ni na pravem mestu, stopnice bi lahko obdelali z lesom ali drugo oblogo, postavitev prostorov in oken bi lahko bila boljša, pohištvo bolj skladno, toliko dajo za obnovo, spal bo pa na euro paletah...

Arhitekturna rapsodija? Nebi rekel.
firtoh
# 17.11.2016 ob 08:10
Jaz imam rad svoje prste na nogah,tule pa kaže na obilo priložnosti,da se počiš v prste,če si bos
Kai
# 17.11.2016 ob 09:21
Zanimiv projekt prenove. Raznovrstna paleta v notranjosti, kljub vsemu pa ko potegneš pod črto in pogledaš vse slike...zame hiša, kjer bi mogoče šel na oddih čez vikend, definitivno pa v tem objektu ne bi mogel živeti, ker mi deluje brez življenja.
slovenkaaaa
# 17.11.2016 ob 09:26
Bom rekla - vse ok, ampak jogiji v spalnici na eur paletah??? :(
sintaksa
# 17.11.2016 ob 09:00
če si je dal na Krasu naredit neskončni bazen zunaj, potem mi je vse jasno...
por
# 17.11.2016 ob 09:52
Ej zakaj je povsod v doesedno vsakem novem 'dizajnerskim' "notranjem interieru" tist plastičen stol na lesenih palčkah?
larbitron
# 17.11.2016 ob 08:24
Večina mi je všeč, ampak balkon na sliki 34 je pa prav grd, čisti tujek na fasadi. Pasala bi kakšna kovana ograja ne pa tako steklo.
Peter Klepec
# 17.11.2016 ob 09:22
beton je pase.. lesene hiše (prizidki) so prihodnost!
Nemo
# 17.11.2016 ob 10:28
Saj nekatere elemente ima zanimive, a če je tisto korito na sliki, edino kuhinjsko korito, bi rada videla tistega, ki bo tam pomival posodo brez da bi preklinjal to korito. Pa beton na stenah. In neko igračkanje, ki je sicer zanimivo na hipotetičnih hiša, a v realnem življenjskem okolju postane precej moteče.
No, sicer pa po želji. Jaz tako ali tako tam ne bom živela, tako da se moje življenje zaradi te hiše ne bo bistveno spremenilo.
313
# 17.11.2016 ob 09:56
@gornik
Še jaz pristavim svojo jezikovni lonček: "zastekljenim" - kaj je to? Steklo, steklen, zastekliti! Od kod torej neslovenski LJ?

Lahko kar odstaviš lonček :).

zastekljen -ena -o: na eni strani zastekljen hodnik; zastekljena omara
Wasabi
# 17.11.2016 ob 09:52
Jaz bom pa rekel, da sem zgleda ful čuden, ker meni je pa zadevca top. Bi pa fajn bilo videti nepremičnine od tistih, katerim zadeva ni všeč. Si sploh ne znam predstavljati, kako top more biti šele njihov dom.
izo
# 17.11.2016 ob 15:49
oh, spet cela vrsta komentarjev v stilu brezvezen spomenik, jst bi bolje zrisal ipd. a bi enkrat nehali s tem, kakšne samonikle dizajnerske genije premoremo, se imamo priložnost prepričat na vsakem koraku, kje se nekdo spomne zamenjat fasado, uredit okolico ali zgradit bajto. ciganija na kvadrat, lepše besede žal nimam in samo huje je..

v konkretnem primeru pa je bilo uporabljenih nekaj precej simpatičnih prijemov, mi pa kot celota deluje manj usklajeno kor recimo prejšnji primer prenove garaže ipd, kjer je bila neka rdeča nit čez vse skupaj.

definitivno ne slab poskus, je pa (po mojem seveda) malo preveč nepotrebnega eksperimentiranja, različna oprema ipd, po domače: preveč so hoteli vse spravit v en projekt.
por
# 17.11.2016 ob 13:43
Tele zadeve se delajo od naročnika do naročnika različno, po njegovih željh folk, jasno je, da bi vsak naredil drugače in po svoje, in da nekaterim ni všeč, to pa ne pomeni, da je neokusno in neuporabno. Vendar razumem, da se hočete v komentrjih izliti in prisostvovati svoje ocene in želje, saj jasno ima vsak svoj okus, glede tega nismo ovce :)

Za tistega, ki se čudi, da zakaj ne bazena n Krasu, pa naj povem, da vode na krasu primanjkuje že odkar je Bog ustvaril Kras, haha, in ne zato, ker bi bili Krašovci zavistni :) kako knjigo bo treba prebrat, pa bodo takob prosrori "bolj topli in domači, brez tujkov" :D
Eska
# 17.11.2016 ob 11:55
Tako kot če bi odrasel človek kot pubertetnik dokazaval svojo osebnost z vsiljevanjem svoje ideje v naravo.
mrblack
# 17.11.2016 ob 11:39
Kamin pred panoramsko okno?
Janez1965
# 17.11.2016 ob 10:38
Kar je lepo ponavadi ni uporabno.

Ker revež nima za posteljo in spi na odsluženih evropaletah, mu lahko poklonim staro posteljo, da jo ne bom vozil na odpad.
tanj
# 17.11.2016 ob 09:16
@sintaksa: če si je dal na Krasu naredit neskončni bazen zunaj, potem mi je vse jasno...

...v te konce pot zanesla Igorja Kozlarja. Mariborčana,...
...pojasni arhitekt Marko Doleček iz Abiroja....http://www.abiro.net/

;-)
brancin
# 17.11.2016 ob 08:07
demonstracijski prikaz he he
henodarling
# 17.11.2016 ob 10:09
In zakaj je bazen bolj primeren na primer na Štajerskem, Dolenjskem ali v Ljubljani?
Kaj na Krasu mora pa ljudi minit želja po plavanju???
Kolikor se da videti, pa bazen ne" moti" nikogar, saj je znotraj zasebnega prostora.
Doma pa ja menda lahko tudi plavamo!? In bog ne daj, morda celo goli!!!
TrstJeNas
# 17.11.2016 ob 15:16
Kdor misli, da zadeva deluje hladno, se še kako moti. V prostoru s panoramsko steno (obrnjena skoraj na jug?), v betonski "skoraj kocki", se v teh krajih še kako dobro segreje... :-)

Drugače pa... estetiki tu vsekakor ne gre oporekati. Evropalete niso povsem mimo, mene malo motijo osb plošče pod njimi, to bi jaz zamenjal z navadnim lesenim podom. Če prav vidim, je na strehi in steni nad in ob panoramskim oknom plehnata kritina/obloga. Tudi tega bi se znebil, vse ostalo mi je pa všeč.

P.S. plehnata kritina/oblogo se bo pa morda odstranila kar sama (z rahlo pomočjo burje)
ti-ne
# 17.11.2016 ob 13:56
Lepo. Jaz bi se takoj preselil.
Pa še dobre fotke.
noprou
# 17.11.2016 ob 10:05
moram priznati, da tukaj mi je pa vsaj nekaj stvari zanimivih, predvsem kombinacija les-kamen
v splošnem pa še vedno hladno, tujek
rooster
# 17.11.2016 ob 09:11
kamin ni na pravem mestu, stopnice bi lahko obdelali z lesom ali drugo oblogo, postavitev prostorov in oken bi lahko bila boljša, pohištvo bolj skladno, toliko dajo za obnovo, spal bo pa na euro paletah

no, lastnik predstavljenih prostorov bi pa lahko za ta tvoj predlog arhitekturnega bisera rekel, da je obupen spomenik tvojemu okusu

hiše/notranji prostori se dalajo za naročnika in za njegove želje, in če mu je tak stil všeč ....
ps11
# 17.11.2016 ob 08:30
Še ena hiša kot v james bond starih dobrih fillmih, super! Edino stekleno ograjo nad vhodom bi jaz zamenjal s kakšno kovano črno. Hudo!
smajček
# 22.11.2016 ob 08:38
Ne vem.. meni vse te prazne temne sobe delujejo čisto brez duše.. ko neko taborišče... jaz si doma tako ne predstavljam...žal..
frozen pingvin 2
# 17.11.2016 ob 14:10
a če bi pobarval na oranžno pa bi bila hiša topla? al kako gre ta vaša slovenska logika o hladnih hišah? morda ste mislili brez življenja, ni domača, itd... ja, tako je običajno, ko je hiša nova. tekom naslednji mesecev se pa hiša počasi napolni z življenjem in morda bi bilo kdaj zanimivo fotografirat iste objekte eno leto po tem, ko so bili zgrajeni...
___

če bi mela hiša okno 1.2 x 1 m (kakor ima večina dnevnih sob v sloveniji) bi bilo pa vse ok....? zdj ko pa je okno čez celo steno in spredi kamin je pa kr naenkrat moteče...meni je pa super...pred sabo imaš kamin in hkrati imaš še pogled ven. da ne omenjam da je z vidika ogrevanja to pravilna rešitev (da so pri oknih grelna telesa)
___

strinam se glede balkona....če že dajejo steklo, obstaja steklo, ki nima tega zeleno modrega odtenka...
___

beton in ogrevanje...? verjetno še nisi slišal za sendvič sestavo stene, ko je izolacija na sredini...
snopi1999
# 17.11.2016 ob 12:03
Beton in ogrevanje...kako je to rešeno
sintaksa
# 17.11.2016 ob 11:12
Neskončni bazen seveda ni težava, da ne bo pomote. Naročnik si ga je zaželel.
Verjetno mu gre tudi po glavi samo eno - oddajanje hiše preko spletnih turističnih kanalov.
Tako ni problema za goste, če morajo spati na paletah z jogiji za eno osebo. Pa saj imajo bazen!
Na plastičnih stolih se pa tudi da preživet par dni, zakaj bi morali biti ravno iz naravnih materijalov. Sej je kamin zgoraj. Pa mrzle železne štenge se mal segrejejo.
Dajana_B
# 17.11.2016 ob 10:22
Če bi bilo to moje bi dala na tisto stran, ki je vsa v steklu nekaj drugega... preveč sterilno deluje, tisti kamin pa je sploh mimo, stopnice iz pleha... o moj bog... kamnite ali lesene prosim... tisti balkon - notranji je grd - vse skazi (ograja) in tudi tisti zunanji - zastekleni... tam, kjer so hoteli biti moderni so vse pokvarili.... Grdi so mi tudi moderni lusterji, ki ne pašejo noter, pa plastični stoli... Vse, kar je starinsko je meni prečudovito... Novosti pa mi delujejo hladno in na silo vrivanje v prostor, neusklajeno. Meni se zdi, da bi bila hiša prečudovita, če bi bila samo obnovljena. Pa tudi bazen kupim, samo, če bi bil obdan s kamenjem.
Pueblo Libre
# 17.11.2016 ob 08:37
ne vem no... nisem nek arhitekt, ma mislim da bi naredu sam boljši načrt :)
evaevi
# 21.12.2016 ob 17:07
in za njo pripadajoč luster
zdaj pa nehujem gledat; sem namreč že pri betonsko ometno kovinsko plastičnih umetninah
evaevi
# 21.12.2016 ob 17:00
že prva fotogarafija mi je vzela dih :
ma kaj vidim prav , da ni to nekaj vesoljskega - ogromna črna troblja visi pred neko špičasto stekleno steno - zagotovo bo ustavila korak tudi vsakemu oddaljenemu mimohodniku,
cilj je dosežen :)
pozitivc
# 18.12.2016 ob 08:42
Komentarji odsevajo podobo Slovenske arhitekturne krajine, ki je porazna
mile952
# 19.11.2016 ob 11:59
@Peter Klepec

# 17.11.2016 ob 09:22
beton je pase.. lesene hiše (prizidki) so prihodnost!

Hiša je na Krasu, ne na Gorenjskem. In gre za prenovo, ne za novogradnjo. Za moje pojme in okus, odlično.
keka77
# 18.11.2016 ob 11:56
http://www.contemporist.com/derelict-stone-buildings-restored-and-contemporized-into-a-scottish-home/
rooster
# 17.11.2016 ob 17:17
Na plastičnih stolih se pa tudi da preživet par dni, zakaj bi morali biti ravno iz naravnih materijalov.

si že sedel kdaj na dotičnem modelu stola? če si, veš da je udoben
izo
# 17.11.2016 ob 15:51
p.s.
samo še ena varnostna opazka: tista kovinska ograja okrogle odprtine je lahko zelo nevarna.
kefig11
# 17.11.2016 ob 10:13
kaj naj rečem. to je pa res zelo smotrna poraba davkoplačevalskega denarja...
gavra76
# 18.11.2016 ob 11:20
vrhunsko, bravo Dolecek. kombinacija betona in klasike s krasa/primorske/istre je fascinantna, v najkrajsem casu gremo tja za vikend.

vsi komentatorji s cutom za estetiko in solani dizajnerji ter arhitekti tu gor, pa ce je vam visek zivet v dvokapnici z rumeno fasado, da vam je toplo, cestitam in zelim vse dobro
tanj
# 17.11.2016 ob 07:00
Neupoštevano meni najboljše in najljubše pravilo: ''manj je več''.
henodarling
# 17.11.2016 ob 08:53
Prav z lahkoto bi se bilo vživeti v te čudovite prostore. ja, seveda, toplino, ljubezen in življenje je pa treba prinesti s seboj. Če to imaš . Hiše so tople ali hladne le zaradi ljudi.
Noben arhitekt ti tega ne zmore narisat...
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo