Dom v središču Ljubljane je nastal z združitvijo dveh manjših bivalnih enot v večje stanovanje. Foto: Primož Boršič
Dom v središču Ljubljane je nastal z združitvijo dveh manjših bivalnih enot v večje stanovanje. Foto: Primož Boršič
Stanovanje bi na tej točki lahko opisali kot šolski minimalizem, pod površino pa je v resnici vse prej kot to: namreč, domovanje navdušenca nad IT-tehnologijo je - po pričakovanjih - prepredeno s pametnimi inštalacijami. Foto: Primož Boršič

Dom v središču Ljubljane je nastal z združitvijo dveh manjših bivalnih enot v večje stanovanje. Le-to poleg dveh spalnic vsebuje še dobo za wellness, domačo pisarno in velik bivalni prostor, ki zavzema skoraj polovico celotne kvadrature stanovanja. Zaznamujejo ga bele sijajne površine, ki že nakazujejo znanstveno-fantastične odlike domovanja, popolno belino pa kot lajtmotiv tu in tam preseka topel les. Stanovanje bi na tej točki lahko opisali kot šolski minimalizem, pod površino pa je v resnici vse prej kot to: namreč, domovanje navdušenca nad IT-tehnologijo je - po pričakovanjih - prepredeno s pametnimi inštalacijami.

Samodejno zaznavanje, odzivanje in razvajanje
Kot pravzaprav najmanj presenetljivo se nam zdi to, da lahko glasovno upravljamo svetila in zvočnike; to, da pomivalni stroj sam presodi, kdaj je čas za nakup novih tablet za pomivanje posode; ali pa to, da stanovanje med našim dopustom simulira bivanje in se morebitnim vlomom izogne z avtomatskim uravnavanjem senčil in svetil.

Kot bolj presenetljivo - ali pa vsaj nadstandardno - pa, da stanovanje s številnimi tipali prisotnosti ve, kdaj smo ga zapustili, in takrat ugasne luči, se aktivno prezrači in vključi robotski sesalec. Ali pa to, da nam ogledalo vsako jutro med umivanjem zob prikaže tedensko vremensko napoved, izpiše aktualne novice oziroma predvaja najnovejše fotografije z Instagrama. Pametna hiša namesto nas odpre radiator in izračuna, ali je bolj smiselno ogrevati s klimo ali talnim gretjem; prižge luč, ko zunaj pade mrak; prezrači, ko se povišata ravni ogljikovega dioksida in vlage. Vse to povsem samodejno - brez pritiska enega samega gumba oziroma nadzora po aplikacijah.

Tudi razvoj projekta je bil visokotehnološki: v arhitekturnem biroju P PLUS so za vsako fazo projekta razvili sferične renderje, v katere je naročnik lahko virtualno vstopil in s svojimi pripombami pomembno prispeval k personalizaciji bodočega doma.

Alja Košir, Ambienti

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA
Ultrapametno stanovanje v Ljubljani
Ultrapametno stanovanje v Ljubljani