Največ pozornosti sta privabljali prav toaleti nagrajenk večera za najboljšo žensko glavno vlogo, Jennifer Lawrence, in najboljšo žensko stransko vlogo, Anne Hathaway. Foto: EPA
Največ pozornosti sta privabljali prav toaleti nagrajenk večera za najboljšo žensko glavno vlogo, Jennifer Lawrence, in najboljšo žensko stransko vlogo, Anne Hathaway. Foto: EPA
Jennifer Aniston (Valentino)
Jennifer Aniston se je zatekla k preverjeni izbiri. Foto: Reuters
Quenzhane Wallis
Najmlajša nominiranka Quvenzhane Wallis s posebnim modnim dodatkom. Foto: Reuters
Charlize Theron
Očarljiva Charlize Theron. Foto: Reuters
Norah Jones in Adele
Pevski modni 'spopad': Norah Jones v kreaciji Tadashija Shoja in Adele v Burberryjevi obleki. Foto: EPA
Helen Hunt
Najbolj ekonomična izbira večera - obleka Helen Hunt. Foto: Reuters

Mnogi niso mogli verjeti svojim očem, ko je na rdečo preprogo prikorakala z oskarjem nagrajena zvezdnica Nesrečnikov v svetlorožnati obleki, ki je zaradi zavezanega traku okoli križa spominjala na predpasnik. Ameriški tabloidni portal TMZ je Anino izbiro Prade in videz označil na Twitterju z besedami "Les Nipplerables". Sama pa je na rdeči preprogi priznala, da je obleko izbrala le tri ure pred samo podelitvijo. Poleg obleke je bila zelo opazna tudi njena ogrlica, vredna pol milijona ameriških dolarjev, ki pa jo je nosila obrnjeno narobe.

In medtem ko je Hathawayjeva izbrala svojo obleko tri ure pred podelitvijo (potem ko so iz modne hiše Valentino sporočili, da bo nosila njihovo obleko, kar na koncu ni), je večina zvezdnic posvetila izbiri obleke več časa. Pevka Jennifer Hudson je na rdeči preprogi priznala, da je izbirala tri dni med dvanajstimi različnimi različicami, preden je izbrala mozaično oceansko modrino, pod katero se je podpisal Roberto Cavalli. V modri barvi s črnim pridihom je znova zablestela (v obleki Louisa Vuittiona) Reese Witherspoon, ki je poskrbela za - po mnenju mnogih - najbolj popolno pričesko večera. Kot zanimivost: obleko ji je izbrala njena 13-letna hči.

Samozavestne prave izbire večera
Za prve večje vzdihljaje odobravanja je poskrbela zvezdnica filma Zero Dark Thirty Jessica Chastain v kreaciji Armanija Privéja. Odločila se je za svetlejšo kožno barvo, ki jo je spominjala na stari hollywoodski glamur.

Svoj pečat pa je z - zdaj že značilno - Diorjevo obleko, ki jo je dopolnjevala diamantna ogrlica, znova pustila Jennifer Lawrence, ki je za svojo vlogo v filmu Silver Linings Playbook prejela oskarja za glavno žensko vlogo. "Ves dan nisem nič jedla," je potožila na rdeči preprogi in pojasnila, kakšen kaos jo je spremljal čez dan: "Cela družina se je pripravljala v moji hiši. Počutila sem se kot Steve Martin v filmu Nevestin oče. Celo pohištvo je premaknjeno."

Spotik ob prvo stopnico preprečil popolni večer J. Law

Prevlado svetlih oblek je nadgradila oskarjevka - sinoči v vlogi plesalke ob boku Channinga Tatuma - Charlize Therone, ki je presunila s popolnostjo svoje dolge bele Diorjeve obleke z vlečko in v kratki pričeski, o kateri lahko mnoge le sanjajo.

Stewartova z berglami na preprogo
Malce manj odobravanja je naletela francosko navdahnjena toaleta Reem Acre zvezdnice Somraka ter Sneguljčice in lovca Kristen Stewart. Posebni dodatek njeni opravi pa so bile bergle, ki jih je odložila za poziranje pred fotografskimi objektivi. Po poročanju CNN-a naj bi igralka pristala na njih, ker je stopila na steklene črepinje in si porezala stopalo.

In medtem ko so se nekatere zvezdnice odločile za drznost - omenimo, da je bila na letošnji rdeči preprogi najvidnejša predvsem odsotnost rokavov in naramnic - so se druge držale varnih različic. Jennifer Aniston je nadgradila svoj videz iz leta 2000, ko se je na emmyjih pojavila v dolgi oprijeti rdeči obleki (takrat še ob boku Brada Pitta). Tokrat je prišla v malce bolj razkošni Valentinovi obleki. Soproga režiserja Tima Burtona in igralka Helena Bonham Carter pa je ostala zvesta Vivienne Westwood. Latino lepotica Salma Hayek se je predstavila v zelo baročnem videzu s tiaro v laseh.

Znotraj palete mikrotrendov so izstopale predvsem kovinske barve. Med ambasadorkami tovrstnih barv so se znašle tudi Nicole Kidman v L'Wren Scott, Naomi Watts v Armaniju in Catherine Zeta-Jones v kreaciji Zuhaira Murada.

Poceni, težko, nenavadno ...
Najbolj uglajen in ekonomičen slog je letos predstavila oskarjevka Helen Hunt. Na rdečo preprogo je prikorakala v temnomodri obleki švedske trgovske verige H&M, ki pa jo je dopolnjeval nakit v vrednosti 700.000 ameriških dolarjev. Za primerjavo: leta 1996 se je na rdeči preprogi pojavila Sharon Stone v topu iz Gapa. Najtežjo obleko je nosila dobitnica oskarja za najboljšo izvirno pesem (Skyfall) Adele. Na rdeči preprogi je priznala, da je njena obleka tehtala okoli 15 kilogramov.

Za najbolj neobičajno prisrčen modni dodatek večera - je ob vseh zapestnicah in verižicah vrednih milijone ameriških dolarjev - je poskrbela najmlajša nominiranka večera Quvenzhane Wallis, ki je na rdečo preprogo vkorakala s svojo torbico v obliki kužka. Poimenovala pa jo je po svojem pravem štirinožnem prijatelju - Sammyju.

Modni kritiki so si po novem večeru blišča enotni v enem: rdeča preproga še zdaleč ni bila dolgočasna.

Več utrinkov z rdeče preproge si lahko ogledate spodaj.