Nekdanja princesa Diane Fürstenberška (prvič je bila poročena s princem Egonom Fürstenberškim) se je rodila v Belgiji staršem judovskega rodu in je tudi predsednica Sveta modnih oblikovalcev Amerike. Foto: Reuters
Nekdanja princesa Diane Fürstenberška (prvič je bila poročena s princem Egonom Fürstenberškim) se je rodila v Belgiji staršem judovskega rodu in je tudi predsednica Sveta modnih oblikovalcev Amerike. Foto: Reuters
Diane von Furstenberg
Obleka na preklop, ki ji je slavo prinesla v 70. letih preteklega stoletja, je dvajset let pozneje znova obnorela svet. Foto: Reuters

Modna oblikovalka, ki je po zaslugi svojih oblek na preklop zaslovela v 70. letih prejšnjega stoletja, pravi, da je pri svojih 71 začela razmišljati tudi o lastni smrtnosti. "Ko si toliko star, kot sem jaz, smrt postane nekaj otipljivega. Pri mojih letih si bližje koncu," je povedala večkrat nagrajena kreatorka, ki se tudi zadnja leta redno uvršča med najvplivnejša imena v svetu mode.

Diane von Furstenberg, ki je svojo znamko ustanovila leta 1972, pravi, da je čas "za tretje dejanje". "Moje življenje ima tri dejanja. Prvo lahko poimenujem kar ameriške sanje, saj sem kot mlado dekle prišla v New York, uspelo mi je z obleko na preklop. Drugemu dejanju bi lahko rekla: začnimo znova. Zdaj pa je čas za tretje dejanje. Rada bi ustvarila nekaj, kar bi živelo tudi po moji smrti, ampak res se nočem ukvarjati še z eno barvno paleto," je povedala v intervjuju za The Washington Post.

Med drugim bi rada s svojim znanjem in izkušnjami pomagala mlajši generaciji, ki se skuša prebiti v svet modnega oblikovanja.

Ali znamka brez nje sploh obstaja?
A za zdaj še ni znano, kaj bi se po upokojitvi zgodilo z njeno znamko. Številni namreč trdijo, da znamke brez nje ni. To je na neki način dokazal tudi škotski oblikovalec Jonathan Saunders. Tega je Diane von Furstenberg leta 2016 postavila za kreativnega direktorja svoje znamke DVF, vendar je leto pozneje z mesta odstopil s pojasnilom, "da je znamka ona".

Leta 2017 je zato nazaj pripeljala Nathana Jendena, ki je zanjo začel delati na prelomu stoletja, leta 2011 pa je s finančno pomočjo ikonične oblikovalke ustvaril svojo modno linijo. Pojavila so se ugibanja, da bo svojo znamko predala prav njemu in svoji 19-letni vnukinji Taliti von Furstenberg.

Rada bi se posvetila filantropiji
71-letnica je bila sicer že do zdaj precej dejavna na področju varstva narave in človekovih pravic, vendar bi se v prihodnosti rada filantropiji popolnoma posvetila. Med drugim sta z možem Barryjem Dillerjem ustanovila družinsko fundacijo, imenovano Diller-von Furstenberg, v okviru katere podpirata ženske voditeljice po vsem svetu.