'Do 18 leta sem sama oblikovala oblačila, ki sem jih nosila in zato bi se nekega dne poskusila tudi v teh vodah,' je o svojih načrtih spregovorila Lara. Foto:
'Do 18 leta sem sama oblikovala oblačila, ki sem jih nosila in zato bi se nekega dne poskusila tudi v teh vodah,' je o svojih načrtih spregovorila Lara. Foto:
Lara Bohinc
Lara ne taji svojih slovenskih korenin.
Nakit
Njeni kosi nakita krasijo številne Britanke, seveda tiste, ki si lahko privoščijo nakup njenih kreacij.
Nakit
Poleg ogrlic in torbic Lara oblikuje tudi zapestnice. Foto: EPA
Lara Bohinc
Predvsem je ponosna na dejstvo, da lahko usklajuje vlogo v poslovnem svetu z vlogo matere.

Med brskanjem po spletnih straneh znanega britanskega časnika Telegraph smo naleteli na ime, ki je pritegnilo našo pozornost. Lara Bohinc, znana slovenska oblikovalka nakita, ki je uspela v tujini. Telegraph je objavil pogovor z njo, v katerem so za Laro našli same pohvalne besede. Niso pozabili omeniti niti tega, da je Slovenka, zapisali pa so tudi, da se je rodila v Ljubljani, "mestu z manj kot pol milijona prebivalcev, ki je bilo nekoč izglasovano za peto najidiličnejše mestece v Evropi".

Lara je letos doživela dve veliki priznanji, ki sta ji pomagali k utrditvi položaja v samem vrhu britanskega oblikovanja. Njeno verižico je na rdeči preprogi najprej nosila priljubljena pevka Cheryl Cole, nato pa je žena opozicijskega vodje Davida Camerona kos njenega nakita podarila ženi ameriškega predsednika Michelle Obama. "Počaščena sem, da Samantha Cameron nosi kos mojega nakita, ker gre za žensko, ki je vedno urejena. Tako kot Michelle. Obe sta tako topli in močni osebi," je pojasnila Lara.

Ob tem je Lara dodala, da ne razume, zakaj so ljudje tako obsedeni s stvarmi, ki jih nosijo slavni ljudje. "Zato mi je bolj všeč, ko vidim posameznike, ki nosijo moje kreacije. Ti namreč veliko bolj premislijo, kakšen kos nakita kupijo," je razložila oblikovalka nakita.

Njeno delo se ni ujelo v kremplje svetovne krize
"Nikoli nisem privoljevala v pretirano razkazovanje bogastva v javnosti, kar je zdaj tako ali tako mrtvo, zahvaljujoč recesiji. Nihče noče, da ga vidijo, kako nepremišljeno zapravlja denar za nakup dragih blagovih znamk, medtem ko ljudje izgubljajo službe. Zato imamo kakovostni oblikovalci veliko več prometa, saj ljudje kupujejo edinstvene kose oblačil in nakita," se je o svojem poslovanju razgovorila Lara.

V intervjuju je Lara razkrila, da ji ni do tega, da bi njen nakit nosile kar vse zvezdnice povprek, samo zato, da bi postala prepoznavnejša. "Imam tudi črno listo ljudi, ki jim nakita nočem posojati za nastop v filmih, ne bom pa vam razkrila, kdo je na tem seznamu," je izjavila Lara in s tem dvignila kar precej prahu v britanskih medijih.

Oblikovalka o njenih začetkih
Lara je pred ustanovitvijo lastnega podjetja oblikovala za modne hiše Gucci, Costume National, Lanvin in Julien Macdonald. Nato pa je odprla lastno podjetje pod imenom Lara Boeing 747, ki ga je pozneje morala spremeniti, saj je letalsko podjetje, ki jo je navdihnilo, nasprotovalo njenemu poimenovanju.

"Moj slog se je razvil zato, ker znam vse postopke pri oblikovanju oblačil. Znam šivati, plesti, kvačkati, narediti križni vbod s šivanko - stvari, ki jih ne učijo v angleških šolah. Ne pozabite, da sem odrasla v socialistični državi, kjer so bile ženske enakopravne moškim. Delale so vse, kar so počeli moški," je sklenila Lara.

Javnosti želi več skriti kot odkriti
"Že na začetku kariere sem se odločila, da bom precej izmikajoča se osebnost. Sem skrivnostna oseba in sem zelo pozorna, koliko se izpostavljam v medijih," je povedala Lara, ki meni, da so ljudje v modni industriji preveč izpostavljeni. Slovenka se že vso kariero izogiba osebnim intervjujem in pušča, da namesto nje govorijo njeni kroji.

Lara naj bi bila po besedah novinarke Telegrapha bolj podobna študentki modnega oblikovanja oziroma manekenki, ki se ne sprehaja več po pistah, kot pa uspešni poslovni ženski in večkrat nagrajeni oblikovalki. "Ko se je skrivala za ulico Dorchestra, je njeno vitko postavo poudarjal črni top, usnjene hlače in njen nakit," jo je opisala novinarka.

Njen drugi poklic - mama
Zdaj 37-letna Lara v Londonu živi že 15 let, lani se ji je tam rodila tudi hčerka Coco. "Zaposlene mame se kaj hitro naučijo, da postanejo super sposobne. Delam iste stvari, kot sem jih pred rojstvom Coco, samo hitreje. Z eno roko držim telefon in se pogovarjam o zelo pomembnih poslovnih odločitvah, z drugo pa se igram z otrokom," je svoj vsakdanjik opisala Lara.