Postavitev na 3.000 kvadratnih metrih združuje več sto Versacejevih stvaritev, nastalih med letoma 1978 in 1997, od modnih kreacij pa do modnih dodatkov in nakita. Foto: Reuters
Postavitev na 3.000 kvadratnih metrih združuje več sto Versacejevih stvaritev, nastalih med letoma 1978 in 1997, od modnih kreacij pa do modnih dodatkov in nakita. Foto: Reuters
Med drugim so v postavitev vključene kreacije, ki jih je zasnoval za popzvezdnike Princea, Madonno, Eltona Johna in Georgea Michaela ter za modele, kot so Claudia Schiffer, Naomi Campbell ali Linda Evangelista. Foto: Reuters

Postavitev na 3.000 kvadratnih metrih združuje več sto Versacejevih stvaritev, nastalih med letoma 1978 in 1997, od modnih kreacij pa do modnih dodatkov in nakita.

Razstava, ki je po zagotovilih organizatorjev doslej najobsežnejša predstavitev Versacejevega snovanja, bo na ogled do 14. aprila.

Versace je ljubil Berlin - mesto, ki je bilo tako živahno, kot je bil sam. Tudi korenine njegovega uspeha segajo v Nemčijo; svojo prvo samostojno kolekcijo je leta 1978 predstavil v nemškem mestu Lippstadt. Leta 1994 je pripravil svojo prvo razstavo v Berlinu. Bil je navdušen in je načrtoval, da se bo vrnil. Vendar je bil tri leta pozneje, na vrhuncu svojega uspeha, umorjen na pragu svoje vile v Miamiju na Floridi.

Letošnje leto je zato po besedah organizatorjev pravšnje za poklon izjemnemu ustvarjalcu in njegovemu delu. Eksponate za razstavo so posodili številni zasebni zbiratelji iz vsega sveta. Med drugim so v postavitev vključene kreacije, ki jih je zasnoval za popzvezdnike Princea, Madonno, Eltona Johna in Georgea Michaela ter za modele, kot so Claudia Schiffer, Naomi Campbell ali Linda Evangelista. Predstavljeni so modni dodatki in notranja oprema; videti je mogoče tudi rekonstrukcijo njegove spalnice v Miamiju.


Navdih našel v slikarstvu
Gianni se je rodil v Reggiu v Kalabriji. Kot 18-letnik je začel delati v materinem šiviljskem salonu. Od leta 1968 je bil samostojni kreator, od leta 1973 kreator modne hiše Genny and Callaghan. Znan je bil po izzivalnih, vendar estetsko visoko kakovostnih modelih ženskih večernih oblek in po sproščeni ter elegantni moški modi. Pogosto je uporabljal usnje in nenavadne materiale. Bil je ustvarjalec s pretanjenim občutkom za barve, navdihe je našel med drugim v slikarstvu in japonskih narodnih nošah. Kreiral je tudi kostume za balete in operne predstave. Med prvimi se je zavedal pomena kakovostnega oglaševanja svojih izdelkov.