Vsak par čevljev je povsem unikaten. Foto: Reuters
Vsak par čevljev je povsem unikaten. Foto: Reuters
Brata Koppitz sta peta generacija čevljarjev. Foto: Reuters

A samo na prvi pogled - brata Florian in Michael Koppitz namreč v svoji delavnici izdelujeta po meri narejene čevlje iz usnja, ustrojenega iz - ribje kože. Cena? Od tisoč evrov dalje, zgornje meje pa, kot povesta brata, ni.

Brata Koppitz, peta generacija čevljarjev, pri svojem mojstrstvu uporabljata kožo različnih vrst rib, med drugim lososa, krapa in morske mačke. Edinstvena ribja koža je popolna za visoko kakovostne čevlje, je pa za njeno strojenje potrebna obilica predpriprav in obrtniških spretnosti.

"Ribje usnje je treba ustrojiti - zelo podobno kot pri običajnem usnju, kot je telečje ali ovčje. Ribje usnje nato pobarvamo, da je barva enotna in da ne bi bila vsaka koža videti povsem drugačna. Proizvodnja ni ravno preprosta, ker je koža manjša in manj enotna. Postopek je bolj sofisticiran," razlaga za Reuters Florian Koppitz.

"Kar je tako posebno pri teh čevljih, je, da je vsaka koža unikat. Nimate le čevljev, ki so videti edinstveno, ampak je vsaka ribja koža popolnoma unikatna. Potem pa je tu, seveda, še trpežnost. Če lepo skrbite za te čevlje, lahko zdržijo 20 let, tako, da se vam strošek izplača."

Izdelata le 45 parov
Brata sta za svoj prvi par unikatnih čevljev, ki sta jih izdelala pred nekaj leti, ribjo kožo naročila prek spleta. Do zdaj sta že izkušena v pripravi delikatnega materiala, a še vedno potrebujeta od tri do sedem dni, da izdelata en par takih čevljev. Vsako leto čevljarstvo Koppitz izdela le 45 parov čevljev iz ribje kože.

Čevlji pa niso edinstveni le v dizajnu in materialu, ampak so tudi okoljsko trajnostni. Za izdelavo namreč ne ubijejo nobene ribe, ampak je koža le ostanek iz ribje industrije, ki bi ga sicer verjetno zavrgli.

Brata Koppitz sta leta 2015 za svoje inovativno delo prejela prestižno državniško nagrado Bavarske.