Stevardese Cathay Pacifica leta 2011 na predstavitvi uniform. Na nove bodo zdaj verjetno morale čakati vse do leta 2021. Foto: Reuters
Stevardese Cathay Pacifica leta 2011 na predstavitvi uniform. Na nove bodo zdaj verjetno morale čakati vse do leta 2021. Foto: Reuters
Krila so bila obvezna uniforma Cathay Pacifica vse od ustanovitve družbe pred 70 leti. Foto: Reuters

Hongkonška letalska družba je po pritiskih sindikata kabinskega osebja privolila, da lahko zdaj stevardese same izbirajo, ali bodo nosile krila ali hlače.

"Prav tako kot se zavedamo, da je pomembno, da našim strankam ponudimo čim večjo izbiro, se zavedamo tudi, da enako velja za naše sodelavke," so sporočili iz Cathaya.

Sprememba pravilnika je posledica tega, ker se je del ženskega osebja pritožil, da jim je neprijetno nositi krilo - še posebej kadar se v svoji uniformi vozijo v službo ali iz nje in ko zlagajo ročno prtljago v prtljažni prostor v kabini.

A spremembe bodo sledile šele, ko Cathay znova posodobi svoje uniforme, kar bi lahko trajalo tri leta. Zadnja posodobitev uniform je bila namreč leta 2011, praksa pa je, da ne menjajo podob uniform prej kot po desetih letih.

"Pozdravljamo in cenimo odločitev družbe, da nam da možnost izbire uniform," je sporočila Pauline Mak, podpredsednica zveze hongkonških stevardes.

Izpostavljene spolnemu nadlegovanju
Krila so bila pri Cathayu obvezna uniforma, vse odkar je bila leta 1946 ta ugledna letalska družba ustanovljena. S svetovnim gibanjem #MeToo proti spolnemu nadlegovanju so tudi pozivi po odpravi tega "seksističnega" pravila postali vse glasnejši.

Stevardese so sicer že leta 2014 zaprosile za prenovo uniform, češ da njihova krila razkrivajo preveč in da bi bile zaradi njih lahko deležne spolnega nadlegovanja. Njihov boj za enakopravnejše uniforme je tako trajal kar štiri leta.

Makova pravi, da sprememba pravilnika stevardesam ne ponuja le več možnosti, ampak jim zagotavlja tudi zaščito in jim lajša njihovo delo, saj se je v tesnem krilu težko sklanjati.