Jamie Oliver je nekakšen mentor bolj zdrave šolske prehrane. Foto: EPA
Jamie Oliver je nekakšen mentor bolj zdrave šolske prehrane. Foto: EPA
Bodo Britanci res izgnali čokolado iz šolskih trgovinic in avtomatov? Foto: EPA

Od septembra bodo britanski šolarji v jedilnico morda odhajali z manjšim veseljem, a se iz nje vračali bolj zdravi.

Poleg cvrtja so se na "prepovedanem seznamu" znašli še meso nižje kakovosti - zamenjali ga bodo večinoma s perutnino in mastnimi ribami -, gazirane pijače, hrustljavi prigrizki in slaščice iz mlečne čokolade. Tudi v avtomatih in šolskih trgovinah oziroma kioskih ne bodo več prodajali "prazne hrane".

Britanski šolski minister je načrt označil kot zelo ambiciozen in dodal: "Dolgo bo trajalo, da bomo spremenili miselnost. Upam pa, da bomo po desetletjih zanemarjanja prehransko vrednost šolskih obrokov izboljšali hitreje."

Jamie Oliver sodeluje že nekaj časa
Šolski obroki bodo morali ustrezati vsaj minimalnim prehranskim standardom, za program, ki so ga podprli že marca lani, pa namenjajo 220 milijonov funtov, predvsem za bolj kakovostne sestavine in izobraževanje šolskih kuharjev. Kampanji za bolj zdravo prehrano v šolah se je že pred časom pridružil "goli kuhar" Jamie Oliver.

Kmalu zatem, ko je šolsko ministrstvo napovedalo vojno "junk foodu", pa so se oglasili tudi kritiki, ki mislijo, da bo imela prepoved določenih jedi in prigrizkov ravno nasproten učinek od želenega. "Če bomo vsiljevali samo zdrave jedi, bodo otroci svoje povedali z odhodom iz jedilnice, doma ali v bližnji trgovini pa se bodo najedli prepovedanega," je povedal eden izmed članov nacionalne zveze učiteljev.