Foto:
Foto:
Čokoladne slaščice
V majhnih čokoladnih prigrizkihse skriva preveč maščob, opozarjajo prehranski strokovnjaki. Foto: EPA
Sadje je dobra zamenjava za čokolado in druge mastne slaščice.

Koliko ljudi bi izbralo drugo možnost?

Dokazano je, da so določena živila zabeljena z malce maščobe okusnejša. A že nekaj desetletij so maščobe na zatožni klopi - prav imajo tisti, ki so jih tja posadili, in tisti, ki želiji oprati njihovo ime. Pomembno je le katere in koliko maščob zaužijemo. Maščobe torej niso le slabe, ampak so ključnega pomena za ohranjanje zdravja.

Maščobe "na misiji"
Maščobe v organizmu prenašajo v maščobi topne vitamine A, D, E in K. "Oblazinjajo" notranje organe. Nekatera živila vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki so telesu nujno potrebne. Hrana ima zaradi maščob boljši okus. Njihova energetska vrednost je visoka. In ravno ta zadnja značilnost je maščobe spravila na slab glas. En gram maščobe vsebuje dvakrat roliko kalorij kot gram beljakovin ali ogljikovih hidratov. Maščobe, predvsem tiste skrite - v sladkarijah, že pripravljeni hrani ... - so (bile) torej glavni krivec, da je ima vse več ljudi, tudi otrok, velike težave zaradi prevelike telesne teže. A strokovnjaki opozarjajo: treba je razumeti razliko med nasičenimi in nenasičenimi maščobami.

Nasičene "žlehtnobe"
Nasičene maščobe so pri sobni temperaturi običajno v trdnem stanju, največ nasičenih maščob pa je živalskega izvora. Svinjska mast in maslo sta najbolj značilna "grešnika", vendar se nasičene maščobe pojavljajo tudi v mleku, siru in mesu, pa tudi na primer v sladicah, v katere smo dali maslo, smetano ... Prehranski strokovnjaki in zdravniki so enoglasni: čim manj nasičenih maščob, katerih prekomerno uživanje povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni, med katerimi izstopajo srčno-žilne bolezni.

Zdrava nenasičena alternativa
Nenasičene maščobe so pri sobni temperaturi največkrat v tekočem stanju. So rastlinskega in živalskega izvora, delimo pa jih na mononenasičene in polinenasičene maščobe. Nenasičene maščobe so zdrava alternativa nasičenim, najdemo pa jih v rastlinskih oljih, oreških, ribah (zeleno luč imajo med drugim skuše, losos, sardele) ... A kljub temu, da jih telo nujno potrebuje, tudi z nenasičenimi maščobami ne gre pretiravati. Delitev živil na tista z nenasičenimi maščobami in tista z nasičenimi pa ni tako preprosta. Veliko živil namreč vsebuje tako nenasičene kot nasičene.

In še nekaj že tolikokrat slišanih osnovnih nasvetov, kako zmanjšati vnos slabih, torej nasičenih maščob v telo:
- ko nam zapaše "nekaj sladkega", čim večkrat namesto piškotov ali čokolade izberemo sveže ali suho sadje
- kadar pripravljamo meso, obrežemo vso vidno maščobo
- fritezo odnesimo v najbolj temni kot kleti in hrano raje kuhamo, parimo in pečemo na žaru
- polnomastne mlečne izdelke zamenjamo za manj mastne
- pozabite na svinjsko mast