Bodo otroci manj posegali po gaziranih pijačah, če jih bodo manjkrat videli na televiziji? Foto: EPA
Bodo otroci manj posegali po gaziranih pijačah, če jih bodo manjkrat videli na televiziji? Foto: EPA

Food Standards Agency (FSA), najvišji in najstrožji "nadzornik", ki bdi nad prehrano Otočanov, se strinja s prepovedjo, saj je to "v interesu naših otrok." Velika Britanija namreč spada v tisto skupino evropskih držav, v katerih je delež otrok s preveliko telesno težo najvišji.

Pri FSA so zapisali: "Podpiramo odločitev, da se pred deveto zvečer s televizije umaknejo oglasi za vse prehranske proizvode, ki vsebujejo veliko maščob, soli ali sladkorja." Večino oglasov za bombone, čips, gazirane pijače bo tako mogoče "zaužiti" šele po deveti zvečer, ko naj bi bila večina otrok že v postelji.

Televizijske postaje naj bi bile zaradi prepovedi ob več kot 200 milijonov evrov oglaševalskega zaslužka, a zdravje je na prvem mestu, poudarja FSA, ki računa tudi na starše: "To je le začetek. Tisti, ki bodo morali sodelovati, so predvsem starši. Ko bodo šli z otroki nakupovat, morajo ostati kar se da trdni. Čim manj ocvrtega krompirčka in podobnih 'oslarij' torej." Odločitev FSA so toplo pozdravili tudi vsi tisti, ki se borijo za čim bolj zdravo prehranjevanje Britancev.