Foto: MMC RTV SLO/Newspress
Foto: MMC RTV SLO/Newspress

Za odpoved so se odločili, potem ko je švicarska vlada zaradi pojava okužbe s koronavirusom v Švici prepovedala izvedbo prireditev z več kot tisoč udeleženci. Predsednik nadzornega odbora prireditve Maurice Turrettini je ob tem izjavil: "Žal moramo sporočiti, da je avtomobilski salon v Ženevi odpovedan. Gre za višjo silo."

Organizatorji so dodali, da ženevskega avtomobilskega salona za leto 2020 ne bodo prestavili na poznejši datum. Direktor salona Olivier Rihs je namreč rekel, da je prireditev preprosto prevelika, da bi jo lahko prestavili, in da kaj takšnega ne bi bilo vzdržno. Upajo pa, da bo avtomobilski salon v Ženevi prihodnje leto lahko potekal nemoteno.

Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Odpoved bo vplivala tudi na finance udeležencev, saj zaradi posega višje sile ne bodo upravičeni do odškodnine in je tudi ne morejo iztožiti. Dobre tri dni pred novinarskim odprtjem salona so namreč razstavni prostori že skoraj izdelani, kar je seveda zahtevalo precejšnje stroške. Bodo pa denar za že plačane vstopnice povrnili obiskovalcem.

Avtomobilski salon so v Ženevi sicer prvič priredili leta 1905 in v tem času je bil le redkokdaj odpovedan. Zares ga je med letoma 1939 in 1947 prekinila le druga svetovna vojna, daljšo prekinitev pa je doživel tudi med letoma 1907 in 1923. Leta 1907 so ga izjemoma priredili v Zürichu.