Britanski zvezdnik Ed Sheeran veliko prispeva k statistiki vse bolj 'temačnih' skladb. Foto: Reuters
Britanski zvezdnik Ed Sheeran veliko prispeva k statistiki vse bolj 'temačnih' skladb. Foto: Reuters

To je glavna ugotovitev raziskovalcev kalifornijske univerze, ki so proučili več kot pol milijona skladb, izdanih v Veliki Britaniji od leta 1985 do leta 2015.

Cilj je bil ugotoviti, kako se izdane pesmi z leti spreminjajo. V ta namen so uporabili matematično formulo, ki je proučila le glasbeno podlago pesmi - ritem, tempo in tonovski način. Glavna ugotovitev: današnje poppesmi so za 20 odstotkov bolj žalostne, črnoglede in mračnejše kot tiste, ki so nastale pred 30 leti. S to ugotovitvijo se skladajo izsledki pred meseci opravljene raziskave, ki je primerjala le nekdanja in zdajšnja besedila skladb. Tudi ta raziskava je ugotovila, da sodobne pesmi mnogo bolj kot v preteklosti pojejo o socialni izključenosti in izolaciji.

Glavna raziskovalka Natalia Komarova je dejala: "Povod za raziskavo so bile pesmi, ki jih posluša moja najstniška hči. Takrat sem se vprašala: 'Kaj hudiča se je zgodilo z glasbo?'"

A po drugi strani so raziskovalci skušali najti tudi "čarobno formulo", kako zanesljivo napisati novo popuspešnico. Pri tem so se dokopali do petih glavnih pravil - uspešnice so bolj vesele kot običajne pesmi, imajo bolj svetel, optimističen zven, so poskočnejše in primernejše za zabavo in imajo plesni ritem.

Poleg tega je v zadnjem času več uspešnic "zakrivilo" ženskih glasbenic kot moških predstavnikov. Kot tipično skladbo, ki ustreza vsem omenjenim merilom - razen tega, da jo izvaja ženska - so navedli uspešnico Pharrella Williamsa Happy.