Zabava
Prenova TOZD-a je trajala dva meseca. Idejni koncept prenove je pripravila skupina Tovarna oplemenitena za dizajn, v kateri so Robert, Aleš Završek - Fojč in arhitektka Dalija Tanjšek. Foto: Matic Bajželj
       Nisem hotel imeti klasične vrvi, zato sem se spomnil na vrv pri likalniku in v Sloveniji našel nekoga, ki jih še vedno dela. To je bilo vrvarstvo iz Domžal. Vprašal sem jih, ali bi vanjo dali še žice, in tako je nastal izdelek, ki ga tudi prodajamo.       
 Robert Henigman
Robert Henigman
Lastnik TOZD-a in idejni vodja oblikovne zasnove lokala Robert Henigman je nekaj časa živel v Avstraliji, kjer je bil navdušen nad pristopom mladih kuharjev, ki so naredili restavracijo v še neuporabljenem prostoru, kot je hodnik ali večja niša v zgradbi. Celoten prostor so izdelali sami, kar da lokalu "dušo", pravi Robert, ki je TOZD oblikoval s prijatelji. Foto: Matic Bajželj
Stari televizorji in radii, ki služijo kot police na črni steni za šankom, so z bolšjega sejma. Nič drugače ni s stoli v lokalu ali pa z instalacijo Venera, ki jo sestavlja skupek odsluženih električnih števcev. Foto: Matic Bajželj

Dodaj v

Foto: TOZD, kjer lahko kupiš vse, razen osebja

MMC po poteh oblikovalsko zanimivih lokalov v središču prestolnice
14. avgust 2014 ob 06:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav TOZD-ov interier deluje zelo ležerno, je bila prenova lokala skrbno premišljena. Sprememba pa je tam stalnica tudi zato, ker je TOZD edini lokal v Ljubljani, kjer je vse na prodaj, razen osebja, seveda.

Ko vstopite v TOZD, vam pogled instinktivno zanese proti stropu, s katerega visi pisano kolo muslauf. Še preden se posvetite drugim podrobnostim v tem gostinskem lokalu v Stari Ljubljani, na drugi strani na steni opazite longboard, nekje vmes pa oko obstane na zeleno-rdečih kablih, ki visijo s stropa, na njih pa so privite žarnice. "Tisto je replika Edisonove prve žarnice z žarilno nitko," pojasni Robert Henigman in s prstom pokaže proti opečnati steni, na kateri visijo črno-bele fotografije, ki jih osvetljujejo tri črne stenske svetilke.

Na MMC-ju bomo vsak četrtek v avgustu predstavili lokal iz središča Ljubljane, ki ga zaznamuje zanimiv, svež in unikaten interier.
Če imate lokal, ki ustreza opisu, tudi v vašem kraju, pošljite predlog na katja.stok@rtvslo.si.
Preberite tudi:

- Bikofe, urbani retro v središču Ljubljane


Črna je tudi sicer ena od nosilnih barv lokala (tej se pridružuje še oranžna, a več o tem v nadaljevanju), ki se pojavi na osrednji steni za točilnim pultom oziroma "dušo lokala", kot mu pravi Robert. Na njej je z belo kredo zapisana aktualna vinska in dnevna ponudba. Svojčas jo je krasil tudi junak italijanske risanke in večni nergač La Linea (Črtica).

"Oranžna skodelica je TOZD-ova skodelica"
TOZD je zelo moški lokal. A omniprezentnost testosterona kaj hitro omilijo bledovijoličaste hortenzije z vrta Robertove mame. Pa stara tehtnica beta, kakršne je med letoma 1933 in 1960 izdelovalo podjetje Titan Kamnik. V zadnjem delu gostinskega lokala se skriva miniknjižnica, ki deluje po načelu prinesi-odnesi. Tu je še oranžni meni, ki je solidna replika šolskih zvezkov iz 70. let prejšnjega stoletja, v kakršne je pisala "baby boom generacija", če ni prej dobila učiteljičinega vzgojnega tleska z ravnilom po iztegnjeni roki. Pa oranžne kavne skodelice, ki jih je za TOZD izdelal legendarni Iker Zagreb. "Oranžna skodelica je TOZD-ova skodelica," pripomni Robert.

Preprostost, toplina, industrijskost
Inspiracija pri oblikovanju so bile preprostost, toplina in industrijskost, glavno vodilo pa reciklirati, kjer je mogoče, in z minimalnimi sredstvi narediti največ. "Osnovna zamisel je bila, da bi se tu dobivali s širšim krogom prijateljev. Da bi bila to neke vrste moja dnevna soba, v katero lahko vsakogar povabim in kamor pridejo tudi drugi," razlaga Robert.

Idejo za TOZD je črpal v Avstraliji, kjer je živel. Kot pravi, tam ni nič nenavadnega, da mladi kuharji, ki nimajo denarja, naredijo t. i. hole in the wall. To pomeni, da najamejo prostor, ki ni bil še nikoli prej uporabljen, in v njem naredijo restavracijo. Pri tem pa prostor, od barvanja do opremljanja, naredijo sami, kar mu da "dušo".

Malo arhitekturnih elementov
Nič drugače ni bilo prenovi TOZD-a. Ne nazadnje je prvotni pomen kratice TOZD temeljna organizacija združenega dela (kratica danes pomeni Tovarna, oplemenitena za dizajn). Tako so pri prenovi z združenim delom pomagali tudi Robertovi prijatelji.

V lokalu je izredno malo arhitekturnih dovtipov. Arhitektka Dalija Tanjšek je izrisala le tloris, parket in točilni pult, ki ga je bilo treba opasati. Kljub temu je TOZD zelo prezenten, humoren, a predvsem premišljen. "Za glavne stvari smo vedeli, kako in kje bodo stale. Te majhne pa so nastale spontano," pove Robert. Stari televizorji in radijski sprejemniki, ki služijo kot police na črni steni za točilnim pultom, so z bolšjega sejma. Nič drugače ni s stoli v lokalu ali pa z instalacijo Venera, ki jo sestavlja skupek odsluženih električnih števcev. Vodo, ki je očiščena s filtrom, postrežejo v stekleni erlenmajerici.

Spremenljivost kot stalnica
Posebnost TOZD-a je tudi ta, da se nenehno spreminja. Med drugim tudi zato, ker so vse stvari v lokalu "razen osebja", kot opozarja Robert, na prodaj. Kupite lahko torej vse - od kolesa do longboarda, fotografij ali pa pisane priključne vrvi za žarnice. "Nisem želel imeti klasične vrvi, zato sem se spomnil na vrv pri likalniku in v Sloveniji našel nekoga, ki jih še vedno dela. To je bilo vrvarstvo iz Domžal. Vprašal sem jih, ali bi vanjo dali še žice in tako je nastal izdelek, ki ga tudi prodajamo." A slovensko občinstvo še ni toliko dojemljivo za koncept lokala, ki je hkrati tudi prodajno-razstavni prostor, pravi Robert.

Foto: Matic Bajželj

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
G.Bruno
# 14.08.2014 ob 09:55
Kupiš lahko vse, razen osebja
Ravno obratno kot v parlamentu.
rokovnjac
# 14.08.2014 ob 06:38
Izgleda lepo in pravi raj za Ljubljanske hipsterje :)
komplikator
# 14.08.2014 ob 08:36
Kaj pa naj bi bilo na tem interieru ležerno? Videti je izključno premišljeno.
ajerestakohudo
# 14.08.2014 ob 07:05
Fajn ideja...bom obiskal lokal.

Samo ena manjša (dobronamerna) pripomba...kratica TOZD je pomenila "temeljna organizacija združenega dela" in ne združenih delavcev...
kazam123
# 14.08.2014 ob 11:44
Kupim vhodna vrata, zvečer pa pridem še po vse ostalo.
svitos
# 14.08.2014 ob 08:18
Zanimivo, sedaj pa brisat prah!
Peacemaker
# 14.08.2014 ob 09:06
Škoda le, da je kava šla od odlične do povprečne.

Sem ravno hotel napisat, da je včasih bila kava res vrhunska...zdaj je pač zgolj dobra... :)
Peacemaker
# 14.08.2014 ob 11:50
Kar pa se hipsterizma tiče... :)
... pač moda in načini življenja gredo naprej...prebrodite že to enkrat...

IN če nekdo dela/se uči v takem kafiču ne vem kaj naj bi bilo tu narobe??? Hvala kurcu da nekdo še dela v tej državi!!!!! Celo v svojem prostem času!
Pač imajo wi-fi in dobro kavo in skulirano muziko... skratka ni razloga da ne-bi delal/se učil na takem mestu...
Peacemaker
# 14.08.2014 ob 11:48
Kaj pa središče Celja, Kranja, Maribora, Novega mesta, Raven na Koroškem, Postojne, Tolmina, Kočevja?Aja, izven prestolnice smo preveč primitivni in zaostali, da bi razumeli takšne lokale, saj smo navajeni na bele prte in rdeče nadprte...

Mislim, da kar sam poudarjaš to "zaplankanost" s takimi izjavami...

Mimogrede, ravno na temo Tolmina, Raven, Črnomlja kar nekaj člankov v zadnjih dneh...

Kar pa se kafičev tiče...je Ljubljana v zadnjih letih naredila veeeeeeeeeeelik korak naprej..
Ostala mesta (mogoče se kaj pametnega najde v mb) pač še ne...
Stopi
# 14.08.2014 ob 10:22
muslauf, longoard, mac book... Še en lokal, kamor ljudje hodijo, da bi bili opaženi ter "in".

Kaj pa središče Celja, Kranja, Maribora, Novega mesta, Raven na Koroškem, Postojne, Tolmina, Kočevja? Aja, izven prestolnice smo preveč primitivni in zaostali, da bi razumeli takšne lokale, saj smo navajeni na bele prte in rdeče nadprte...
jo-jo
# 14.08.2014 ob 09:33
Pohvale za to serijo člankov na temo interierjev.
sintaksa
# 14.08.2014 ob 08:49
škoda, da se s kavo ne morejo pohvalit, saj je to le bar in ne galerija. čez interier in lokacijo pa ni kaj za rečt, premišljeno.
Narodniheroj
# 14.08.2014 ob 10:02
Pa glih osebje lahko kupiš! Ne mi rečt, da majo neke bajne plače in če mu ponudim eno, tako imenovano povprečno plačo, ali malce več, sem siguren da bi večina tamkajšnjega osebja šlo z mano iz te ropotarnice.
Nighthawk.si
# 14.08.2014 ob 09:12
Je bila na fotkah gospodična z mac bookom planirana al je res slučajno ena hipsterka v tistem času uletela not :)
MIRNČAN
# 14.08.2014 ob 16:29
Je pa res da je tale TOZD kar predaleč za men dolenjca in preveč gostiln je vmes. Težko bi se primajal do tja.
TineB
# 14.08.2014 ob 11:39
Jap, LJ postaja vse bolj hipsterska turistična destinacija. In temu primerno se razvija tudi ponudba in infrastruktura. Lokali, hostli, kulturna ponudba. Verjetno bo sledilo tudi drugo (kulinarika - gostinski lokali, ponudba oblačil + obutve + dodatkov).
magjack
# 14.08.2014 ob 09:20
lustno. :)
MaBoZe1x
# 14.08.2014 ob 07:59
Prijeten lokal, predvsem terasa. Lepo opremljen s kosi, ki ti povzročijo malo nostalgije. Škoda le, da je kava šla od odlične do povprečne. In ti "color cords" niso ravno nastali s TOZDom, ampak je tega kar precej. Manj seveda v Sloveniji....
syler
# 14.08.2014 ob 07:20
Lepo, lepo Roberto.
lajfizlajf
# 14.08.2014 ob 23:09
A tud oglase se gremo tle?
MMC, kok stane, da se moj kafič pojavi na spletnem portalu nacionalnega medija?
Narodniheroj
# 14.08.2014 ob 09:31
Zdej je moderno čim več "kložovne", zarjavelega železa in starin razmetati po nekem prostoru, v čim bolj nenaravnih položajih. Retro? Ne - retro je lahko novo, v starem stilu - a uporabno, če gre pa samo za kičenje prostora pa v tozdu ne vidim druga kot hipsterski brlog. BiKofe je isti. Ko sem bil študent v LJ sem rad zavil tja na kavo, zdej se jim pa zaradi pretiravanja in folka ki ga to pretiravanje privlači, izogibam.
markovolovsek
# 15.08.2014 ob 19:38
Kar pa se tiče 'zibrališča homoseksualcev' pa sta se na tem mestu od takrat zamenjala že dva lokala, torej ne drži.
markovolovsek
# 15.08.2014 ob 19:34
Nad kavo v TOZD-u se najbrž pritožujejo tisti, ki naročijo en kapučino in potem ob tej skodelici tam visijo cel dan na zastonj internetu …
Celjan27
# 14.08.2014 ob 23:35
@Kanjec:

To sem tudi jaz slišal...ali pa za sosednji lokal...ampak nikoli ne pijem kave na tem koncu LJ.

Drugače pa thumbs up - lokal na nivoju kakšnega NY ali pa Amsterdama. Kapo dol arhitektom...
Kanjec
# 14.08.2014 ob 18:43
A ni to zbirališče homoseksualcev?
MIRNČAN
# 14.08.2014 ob 16:15
Lahko bi predstavili lokal imenovan "England". :)
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo