Alieno obljublja električni avtomobil z neverjetnimi zmogljivostmi, ob katerih se poraja vprašanje, ali bo res postal resničnost. Foto: Alieno
Alieno obljublja električni avtomobil z neverjetnimi zmogljivostmi, ob katerih se poraja vprašanje, ali bo res postal resničnost. Foto: Alieno

Podjetje z izjemno smelimi načrti je bilo ustanovljeno leta 2015, ime pa je dobilo po italijanski besedi alieno, ki pomeni nezemljan. Čeprav podjetje nima izkušenj v avtomobilskem svetu, samozavestno napoveduje svoj prvi model, ki se bo imenoval arcanum.

Trenutno naj bi razvijali štiri različice, pri čemer bo prva razvijala 1.919 kilovatov (2.610 KM) moči, druga jih bo premogla 2.650 (3.482 KM), tretja 3.199 (4.351 KM), četrta in najmočnejša pa kar 3.839 (5.221 KM) kilovatov ter 8.880 Nm navora. In ne, nismo se zmotili, to so številke, ki jih navajajo drzni Bolgari.

Takšne moči seveda ne bodo dosegali avtomobili z motorjem na notranje zgorevanje, temveč bo za to poskrbel neposredni električni pogon. Njegovo najmočnejšo izvedbo bo sestavljalo šest elektromotorjev za vsako kolo, torej skupaj 24 manjših elektromotorjev, ki jih bo mogoče upravljati individualno.

Več kot tisoč kilometrov dosega
Najmočnejša izvedba pričakovano obljublja tudi dih jemajoče zmogljivosti, med drugim končno hitrost 488 kilometrov na uro. Na voljo bodo različni baterijski sklopi s kapacitetami od 60 do 180 kilovatnih ur, pri čemer naj bi najzmogljivejši zagotavljal do 1.020 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Poleg izjemnih zmogljivosti se bo arcanum ob tradicionalnih trikotnih vodilih in sistemu push-rod pohvalil s t. i. robotskim vzmetenjem. Za varno zaustavljanje bodo skrbeli hidravlični zavorni sistem, regenerativni elektromagnetni sistem in zračna zavora.

Mlado podjetje za svoj avtomobil že zbira naročila. Zanj bo, glede na posamezno različico, treba odšteti do 750 tisoč do 1,5 milijona evrov.