Za vodo in čajem je pivo tretja najbolj priljubljena pijača na svetu. Foto: Pixabay
Za vodo in čajem je pivo tretja najbolj priljubljena pijača na svetu. Foto: Pixabay

Najstarejšo pivovarno in najstarejši primerek piva, ki naj bi nastal pred 13.000 leti, so znanstveniki odkrili, ko so preučevali grobnice nomadov v izraelskem mestu Hajfa.

Do zdaj je veljalo, da je prvo pivo nastalo pred 5000 leti – na začetku letošnjega leta so 5000-letno pivo avstralski pivovarji celo poustvarili – najnovejše odkritje pa je to prepričanje postavilo na glavo.

Ker so ostanke pivovarne znanstveniki odkrili v neposredni bližini nomadskih grobnic, so prepričani, da ljudje piva sprva niso varili zaradi tega, ker so ga želeli piti. "S pitjem piva so ljudje nekoč častili tiste, ki so umrli. Verjeli so, da s pitjem piva duše umrlih pospremijo v onstranstvo," je za portal Stanford News povedala profesorica Univerze v Stanfordu Li Liu. "To odkritje potrjuje, da ljudje piva sprva niso ustvarjali zaradi želje po zadovoljitvi fizioloških potreb, pač pa zaradi želje po zadovoljitvi duhovnih potreb," je še dejala.

Starodavno pivo je zelo drugačno od tistega, ki ga pijemo danes. Je zvarek različnih sestavin, med drugim tudi ovsene kaše in drugih žit, še piše Stanford News.