Francozi napovedujejo, da bodo samovozeči vlaki pripomogli k večjemu pretoku potnikov, promet bo bolj točen, ob tem pa bo porabljene manj energije. Foto: Reuters
Francozi napovedujejo, da bodo samovozeči vlaki pripomogli k večjemu pretoku potnikov, promet bo bolj točen, ob tem pa bo porabljene manj energije. Foto: Reuters

vozili tudi po Franciji.

Francosko državno železniško podjetje SNCF je ta teden napovedalo, da namerava prototipe samovozečih potniških in tovornih vlakov na primestnih in medkrajevnih progah razviti do leta 2023, v rednem prometu pa naj bi jih začeli uporabljati dve leti pozneje. V ta namen bodo vložili 57 milijonov evrov, pri čemer pa naj ne bi šlo za popolnoma nove vlake, temveč za ustrezno tehnološko prilagoditev obstoječih modelov.

Pri tem bo SNCF sodelovala z velikanoma na področju železniške tehnologije, francoskim Alstomom, proizvajalcem slavnih hitrih vlakov TGV, ki je v postopku združevanja z železniško enoto nemškega Siemensa in kanadskim Bombardierjem. Na francoskih železnicah si od te tehnologije obetajo kar nekaj prednosti.

"Avtonomnmi vlaki vozijo usklajeno in z enako hitrostjo. Železniški promet bo postal bolj tekoč," je povedal prvi mož SNCF Guillaume Pepy. Tako naj bi na najbolj pomembnih medkrajevnih povezavah lahko vozilo do 30 odstotkov več vlakovnih kompozicij, večja bi bila točnost, znižala bi se tudi poraba energije.

Nepredvidljivost medkrajevnih linij
Samodejna vozila sicer že vozijo v okviru sistemov podzemne železnice v več mestih, med drugim tudi v Parizu, in na letališčih za premagovanje razdalj med terminali, a samovozeči vlaki na medkrajevnih linijah so poseben izziv. "Železnice so odprt sistem in nepričakovani dogodki so pravilo," je dejal Pepy.

Samovozeči vlaki so prihodnost, a dejstvo je, da bo trajalo nekaj časa, da jih bodo potniki sprejeli, je povedal Pepy. Uvajanje avtonomnih vlakov bo sicer po besedah Pierra Izarda iz enote SNCF za nove tehnologije postopen proces, njegova zadnja faza pa bodo vlaki, na katerih ne bo nobenega osebja.

O uvedbi tovrstne tehnologije razmišljajo tudi v Nemčiji. Tedanji prvi mož Deutsche Bahn Rüdiger Grube je pred dvema letoma ocenil, da bi lahko na delih omrežja avtonomni vlaki vozili do 2023, a so analitiki glede te napovedi skeptični. V SNCF so sicer povedali tudi to, da si prizadevajo z Deutsche Bahn vzpostaviti skupni evropski standard za samovozeče vlake.