Veselje finalistov. Foto: Reuters
Veselje finalistov. Foto: Reuters
Pesem Evrovizije letos po lanski prepričljivi zmagi Salvadorja Sobrala poteka v portugalskem glavnem mestu. Voditeljice prireditve so kar štiri, Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado. Foto: Reuters

Žirijo in gledalce so s svojimi nastopi v prvem polfinalnem večeru prepričali predstavniki Avstrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bolgarije, Albanije, Finske in Irske.

V predtekmovanju pa so tako obstali predstavniki Azerbajdžana, Islandije, Belgije, Belorusije, Makedonije, Hrvaške, Grčije, Armenije in Švice.

O tem, katerih deset držav iz obeh predizborov se bo uvrstilo v finale, bodo v razmerju 50:50 odločili telefonski glasovi in nacionalne strokovne žirije. Iz Slovenije danes niste mogli glasovati, boste pa to lahko storili v četrtek.


Slovenski nastop v četrtek
V drugem polfinalnem izboru, ki bo 10. maja, si bo deset mest v finalu skušalo zagotoviti 18 držav, med njimi bo tudi slovenska predstavnica Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne!

Poleg 20 skladb iz obeh predizborov bo v sobotnem finalu mogoče slišati še predstavnike šestih držav, ki so se vanj uvrstili neposredno: Portugalske kot letošnje gostiteljice ter Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije, ki največ prispevajo v proračun Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

Več z evrovizijskega prizorišča na naši Facebookovi strani in profilu na Instagramu. Iz Lizbone bo poročala MMC-jeva novinarka Klavdija Kopina.


Skozi nocojšnji predizbor se lahko v sliki in besedi sprehodite tudi v naši spodnji aplikaciji: