Ray Woolley se potaplja že 59 let, rekorder pa je postal že tretje leto zapored. Foto: Reuters
Ray Woolley se potaplja že 59 let, rekorder pa je postal že tretje leto zapored. Foto: Reuters

Na Cipru se je na priljubljeni potapljaški točki potopil v globino, ekvivalentno 15-nadstropni zgradbi oziroma 42,4 metra, pod morsko gladino pa je ostal 48 minut.

S tem je podrl svoj prejšnji rekord, ko se je za 44 minut potopil 40,6 metra globoko.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Neverjetno je. Potapljam se že 59 let, potopi, kot je ta, pa se resnično zapišejo v spomin, ker sem obkrožen s toliko drugimi potapljači," je razložil Woolley, s katerim se je potopilo še 47 ljudi.

"Prijatelji so se pripravljeni z menoj potopiti tudi prihodnje leto, če mi bo zdravje to le dopuščalo," je še dodal po dogodku, ki ga je organizirala občina Larnaca ob pomoči tamkajšnje turistične organizacije.

Woolley, ki trenutno živi na Cipru, je bil v drugi svetovni vojni radijski operater, v preteklosti je živel v severozahodni Angliji, po njem pa so posneli tudi dokumentarni film z naslovom Življenje se začne pri 90 letih, ki ga bodo premierno predvajali septembra na filmskem festivalu v Bosni in Hercegovini. Potapljaški rekorder v filmskem napovedniku pojasnjuje, da nikakor ne želi sprejeti tega, da se stara.

Na priljubljeni potapljaški točki je za rekordni potop raziskoval ladijsko razbitino Zenobia, ki je v bližini Larnace potonila leta 1980, nekateri pa jo imenujejo tudi sredozemski Titanik, ki pod gladino leži na svojem levem boku.