Vojni veteran druge svetovne vojne je s projektom krepko presegel pričakovanja. Foto: EPA
Vojni veteran druge svetovne vojne je s projektom krepko presegel pričakovanja. Foto: EPA

Tom Moore je s hojo s hoduljo na kolesih zbiral sredstva za dobrodelni sklad britanskega zdravstvenega sistema NHS. Svoj cilj 1000 funtov je hitro presegel, izziv pa končal prej, kot je načrtoval. 100 dolžin 25-metrskega dvorišča je nameraval prehoditi do svojega 100. rojstnega dne, vendar mu je to uspelo že dobra dva tedna pred 30. aprilom, ko bo tudi dosegel ta zavidljivi jubilej.

S svojim dejanjem si je prislužil Guinnessov rekord za posameznika, ki je s hojo zbral največ denarja za dobrodelne namene. Do zdaj, kar 40 let, je častitljivi rekord pripadal kanadskemu športniku Terryju Foxu. Fox, ki je v najstništvu zaradi raka izgubil nogo, se je leta 1980 odločil preteči Kanado. V 143 dneh je premagal več kot 5000 kilometrov in zbral dobrih 22 milijonov evrov, nato pa je tek prekinil zaradi napredovanja bolezni. Star je bil le 22 let, ko je po letu boja z boleznijo umrl. V njegov spomin vsako leto po svetu organizirajo tek, s katerim so do danes zbrali skoraj 700 milijonov evrov za onkološke bolnike in raziskovanje raka.

Moore se je pojavil tudi v najnovejšem videospotu, ki je nastal v času pandemije novega koronavirusa, za skladbo You'll Never Walk Alone. S pevcem Michaelom Ballom (v izvirniku skladbo izvajajo Gerry & The Pacemakers) je v pesmi tudi zapel in s tem dosegel nov rekord. Skladba se je zavihtela na vrh britanskih glasbenih lestvic, Moore pa je tako postal najstarejši človek, ki mu je to uspelo. Pri Guinnessovih rekordih so dejali, da si je naslov do zdaj lastil valižanski zvezdnik Tom Jones, ki je bil star 68 let, ko se je leta 2009 uvrstil na vrh lestvic s svojim dobrodelnim singlom Barry Islands in the Stream.

"Moj dobrodelni sprehod je zbral več denarja, kot bi si lahko predstavljal, in tako sem hvaležen tistim, ki so prispevali. To je naš Guinnessov svetovni rekord," je povedal Moore.