Kraljica Elizabeta II. je priljubljena po vsem svetu. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. je priljubljena po vsem svetu. Foto: Reuters

Vsakdanje zahteve državljanov, kot sta znižanje davkov in zvišanje plač, so v Avstraliji trenutno drugotnega pomena. Avstralce je neki novinar s svojim zapisom namreč pred kratkim opozoril na njihovo pravico, v okviru katere lahko svoje poslance zaprosijo za brezplačne "narodne simbole".

Od objave novinarskega prispevka so poslanci prejeli že več kot 100 prošenj za brezplačni portret angleške kraljice. Elizabeta II. je namreč še vedno kraljica Avstralije in 15 drugih držav Commonwealtha. Tudi v drugih državah sveta njen vpliv ni zanemarljiv.

Med drugim lahko v okviru programa, znotraj katerega je bila državljanom dodeljena pravica do brezplačnih narodnih simbolov, Avstralci zahtevajo tudi zastave staroselcev, knjige o avstralski zastavi, druge narodne simbole in portret kraljičinega moža, princa FIlipa.

Program so uvedli v 90. letih prejšnjega stoletja, od uzakonjenja pa je bil deležen številnih kritik. Številni menijo, da bi lahko davkoplačevalski denar država porabila za "pomembnejše stvari", piše postal Vice.

Tovrsten program v drugih državah ne obstaja. Državljani Velike Britanije morajo portret kraljice kupiti, Kanadčani pa si ga lahko snamejo z medmrežja, še poroča Vice.