Gospa Ljudmila je v helikopterju naravnost uživala. Foto: Duška Lah, Televizija Slovenija
Gospa Ljudmila je v helikopterju naravnost uživala. Foto: Duška Lah, Televizija Slovenija

Danes praznuje 87. rojstni dan gospa Ljudmila Urbancl iz Slovenj Gradca. Gospa Ljudmila je pred kratkim prebolela težko bolezen in si zato zaželela obiska Triglava, zato si je kar sama organizirala polet. Pa ne samo zase, tudi za del osebja doma starostnikov iz Slovenj Gradca, iz hvaležnosti, da tako strokovno in srčno skrbijo zanjo.

Presenečenje, ki ga je napovedala dva dni pred poletom iz Lesc, je nadvse uspelo, vtisi po prihodu v dom pa nepopisno lepi. Kot pravi gospa Ljudmila, strah ni bil težava. "Čisto nič, pa tak lep helikopter. Občutek se mi je zdel, zdaj sem Slovenka, ker sem šla nad Triglav!"

Ob težki bolezni so ji pomagali v domu, dve oskrbovalki sta ji dajali voljo, zato je zapisala: "'Če pridem k sebi, mi obljubita, da gremo na Triglav.' Seveda sta obljubili, čeprav vem, da sta si mislili, da bo to nemogoče. Kakor koli, če damo obljube, jih moramo izpolniti, rehabilitacija po kapi je uspela, zdaj je čas za akcijo! Če uspe še menjava mojih iztrošenih kolenčnih sklepov, obljubljam še 20 let!"

Ljudmila Urbancl se je rodila v Podgorju pri Slovenj Gradcu in skoraj 20 let poučevala v ekonomski šoli. Njeni nekdanji dijaki jo še vedno pogosto obiskujejo. Po mnogih knjigah, ki jih je prebrala, o potovanjih po svetu pa takole: "Dejansko je Slovenija na najlepšem koncu sveta: čisti zrak, voda, rodovitna zemlja, vse zeleno. Jezus, res ne govorim tja v tri dni! Res je lepa, vsak bi se moral tega zavedati, pa da se lepo razumemo, ne pa da vlečemo vsak na dve strani."

Polet nad Triglavom