Leta 1998 mu je upešala tudi leva roka. Foto: Reuters
Leta 1998 mu je upešala tudi leva roka. Foto: Reuters

Martins je nekoč nastopal z vodilnimi orkestri v Združenih državah Amerike in Evropi ter posnel vsa Bachova klavirska dela, vendar pa je njegovo kariero končala poškodba. Leta 1995 si je namreč poškodoval živce na desni roki, saj ga je, poleg drugih incidentov, med turnejo v Bolgariji po glavi z železno cevjo udaril ulični ropar. Brazilcu pa je to onemogočilo nemoteno igranje klavirja. Tako je nekaj časa igral zgolj z eno roko in palcem, vendar pa od leta 1998 zaradi nevrološkega stanja, ki vpliva na mišice, ni mogel več igrati z obema rokama.

S pomočjo 'bionskih rokavic', ki jih je izumil industrijski oblikovalec Ubiratan Bizarro, pa po dveh desetletjih lahko z obema rokama znova preigrava svoje najljubše Bachove sonate. "Ko mi je pokazal rokavice, sem se pošalil, da so za boksanje, ne pa za igranje klavirja," je povedal Martins. Rokavice so namreč iz črnega neoprena, narejena pa so bile s pomočjo 3D-tiskalnika. S posebnimi podaljški prstom omogočajo, da se, potem ko pritisnejo tipko, sprožijo navzgor, tako pa pianistu omogočajo nadaljevanje igranja. "Da lahko pri 80 letih po več kot 20 letih znova uporabljam vseh 10 prstov, je zame pravi čudež," je še priznal. Pred rokavicami je namreč lahko igral le počasi in samo s palci, občasno tudi s kazalci.

Bizarro je svoj izum hitro izboljšal. Foto: Reuters
Bizarro je svoj izum hitro izboljšal. Foto: Reuters

Bizarro je dejal, da je idejo dobil iz dirkalne tehnologije formule ena. Za izdelavo prvega para rokavic za Martinsa pa je porabil okoli 84 evrov (100 ameriških dolarjev). Zdaj rokavice izvaža tudi v Evropo pod imenom Bionic Extender Gloves.

Prvi model je sicer temeljil le na fotografiji Martinsovih rok, tako da ni bil idealen. S skupnimi močmi pa sta potem razvila popoln par. Martins, ki se je lani po številnih operacijah upokojil, lahko prilagaja hitrost tempa, prejšnje hitrosti pa žal nikoli ne bo pridobil nazaj, saj mišična atrofija pri tem, ne glede na tehnologijo, vseeno igra veliko vlogo. Njegov cilj pa je prihodnje leto prvič po 60 letih zaigrati v newyorškem Carnegie Hallu.