Foto:
Foto:
Druga nadloga, ki pesti Canberro, so strupeni molji.
Moderna stavba avstralskega parlamenta ponoči privlači molje zaradi močne osvetlitve, ki so jo zdaj zmanjšali.

Desettisoči kengurujev namreč živijo v suhi, z grmovjem porasli okolici Canberre, vendar zaradi hude suše iščejo vodo v bližini ljudi.

Kenguruji, ki so simbol te velike države, pogosto skačejo po igriščih za golf ali celo po urejeni trati guvernerja Avstralskega zveznega teritorija. Običajna napajališča teh sicer precej plahih živali so popolnoma suha, zato "tolpe" dehidriranih vrečarjev prihajajo v zalivane in zato bujne parke in vrtove prestolnice.

Mestne oblasti so že julija odredile odstrel 1.000 kengurujev, kar je sprožilo ostre odzive borcev za pravice živali. Mestni veljaki so prebivalce posvarili, naj se živalim ne približujejo, saj lahko dosežejo tudi 60 kilogramov, na močnih zadnjih nogah pa imajo oster krempelj.

Poročajo o številnih neprijetnih srečanjih psov in kengurujev, nekaj ljubljenčkov so kenguruji celo ubili. Mnogi Avstralci imajo kenguruje za ljubke in nenevarne živalice, kot so jih spoznali v otroških nadaljevankah in risankah.

Poleg razgrajaških kengurujev se prebivalci Canberre srečujejo še z eno nadlogo.

Vsako leto se med selitvijo v bližnje gore nad mesto zgrnejo roji strupenih moljev, ki jih privlačijo mestne luči. Milijoni žuželk so se zbrali na stavbi avstralskega parlamenta in zamašili klimatske naprave. Parlamentarci so bili prisiljeni najeti čistilce, ki s sesalniki pobirajo mrtve molje.

Nadloge se ne morejo lotiti z insekticidi, saj v organizmu te vrste moljev najdemo sledi arzenika, ki bi pomoril ptice, če bi se hranile z mrtvimi žuželkami. Odločili so se za manjšo osvetlitev stavbe parlamenta v upanju, da bodo molji preprosto leteli mimo.

Zaspana prestolnica v jugovzhodni Avstraliji je le malo večja kot Ljubljana, bližina divjine pa bo očitno tudi v prihodnosti velik izziv za urbaniste.