Tudi imena Jagoda, Nutella in Manhattan niso bila po godu francoskim sodnikom. Foto: Reuters
Tudi imena Jagoda, Nutella in Manhattan niso bila po godu francoskim sodnikom. Foto: Reuters

Lezbični par iz kraja Morbihan v Bretaniji je januarja dobil otroka. Ko sta ženski rojstvo sina prišli prijavit na matični urad, so ju poslali na sodišče, ki je zdaj razsodilo, da je Ambre običajno žensko ime, zato so ga za fantka prepovedali. "Ime Jantar bi lahko pripeljalo do zmede glede otrokovega spola, kar bi lahko imelo resne posledice za njegov razvoj in odraščanje," so zapisali. Ženski se z odločitvijo ne strinjata, zato sta se pritožili. Usoda imena bo tako dokončno znana šele aprila, piše Telegraph.

Otrokovi materi, ki ju podpira tudi skupina borcev za pravice gejevskih staršev, se sprašujeta, ali sta postali žrtvi homofobije. "Družba je zelo nepravična. Dovoljuje neumna imena, kot je Clitorine, zaradi imena Ambre, ki je običajno in starodavno, pa nas preganja po sodiščih," je dejala ena izmed njiju.

Več deklic, a tudi dečki
Angleška različica imena Jantar, Amber, je posebej priljubljena izbira za deklice v angleško govorečih državah, predvsem v ZDA, njena francoska sopomenka, Ambre, pa je v Franciji precej redka. Starši ime po navadi izberejo za deklico, obstaja pa tudi 37 Francozov s tem imenom.

V Franciji so sodišča precej stroga glede potrditve imen za novorojenčke. Leta 2015 so prepovedali imeni Nutella in Fraise (Jagoda), lani pa tudi ime Fañch, ker vsebuje španski mehkonebni nosnik (n s tildo).