Strto srce je neke vrste bolezen - da ga pozdravimo, je potrebnih nekaj dni počitka. Foto: EPA
Strto srce je neke vrste bolezen - da ga pozdravimo, je potrebnih nekaj dni počitka. Foto: EPA
Vzamejo si lahko tudi nekaj prostih uric, da se odpravijo po nakupih. Foto: MMC RTV SLO

Število dni dopusta, da si lahko pozdravijo zlomljeno srce, pa je različno, saj "se mlajši prej zaljubijo in prej prebolijo kot starejši", pravi direktorica Miki Hiradate. En dan na leto pripada mlajšim od 25 let, dva dni za tiste med 25. in 29. letom ter tri dni za starejše.

Direktorica podjetja Hime&Co, v katerem sicer delajo samo ženske, je prepričana, da zaposleni potrebujejo takšen dopust - da se razjočejo, prebolijo in nato spet lahko delajo: "Ljudje ne potrebujejo porodniškega dopusta, da bi pozdravili zlomljeno srce, ampak le nekaj dni - tako kot, kadar so bolni."

Dopust tudi za nakupovanje
Miki Hiradate je tudi sicer zelo razumevajoča do svojih zaposlenih, saj jim dovoli, da dvakrat letno, ko so razprodaje, vzamejo prosto dopoldne. "Preden smo uvedli nekaj ur dopusta za nakupovanje, smo si vseeno vzele nekaj uric prosto, le da si nismo upale prinesti nakupovalnih vrečk v službo, ampak smo jih skrivale v omaricah na železniški postaji."

"Zdaj pa gremo brez slabe vesti na razprodaje. Najlepše pri tem pa je, da lahko uživamo v pogovorih o svojih nakupih, ko pridemo nazaj v službo," je še pojasnila direktorica.