Erin Brockovich (na desni Julia Roberts): od lepotne kraljice do pravne svetovalke (brez diplome). Foto: EPA
Erin Brockovich (na desni Julia Roberts): od lepotne kraljice do pravne svetovalke (brez diplome). Foto: EPA

Prava Erin Brockovich je podpisala pogodbo s podjetjem Weitz & Luxenberg, specializiranim za primere, povezane z izpostavljenostjo azbestu, in bo z njim sodelovala kot svetovalka in raziskovalka. 48-letnica, sicer nekdanja lepotna kraljica, je posnela že dva oglasa za pisarno, v kateri iščejo stranke, ki imajo pljučnega raka zaradi izpostavljenosti azbestu, je pa tudi svetovalka pravne pisarne Girardi & Keese na Zahodni obali ZDA, kjer živi.

Tajnica "na križarskem pohodu"
Zgodba filma, naslovljenega Erin Brockovich, Stevena Soderbergha iz leta 2000, sicer nominiranega za skupno pet oskarjev, se je osredotočala na "križarski boj" Brockovicheve, tajnice v pravniški pisarni, ki so ji v oko padli "sumljivi" podatki o zdravstvenem stanju mesteca v kalifornijski puščavi. Začela je raziskovati in s pomočjo odvetnika Eda Masryja (v filmu ga je upodobil Albert Finney), pri katerem je delala, leta 1996 zaradi onesnažene vode izbojevala 333 milijonov odškodnine od podjetja, odgovornega za ekološko in zdravstveno katastrofo na območju, kar je bil najvišji znesek v tovrstnih primerih, izplačan v ZDA, dotlej.

Robertsova je za upodobitev te okoljevarstvene aktivistke in matere samohranilke dobila svojega prvega (in do zdaj edinega) oskarja.

A. K.