Dijaki in študentje Biotehniškega centra Naklo so v tem tednu v Volčjem Potoku izdelali cvetlično preprogo velikanko, posvečeno dnevu starih staršev. Foto: Miro Štebe
Dijaki in študentje Biotehniškega centra Naklo so v tem tednu v Volčjem Potoku izdelali cvetlično preprogo velikanko, posvečeno dnevu starih staršev. Foto: Miro Štebe

Pod vodstvom mentorice dr. Sabine Šegule, ki je v javnosti poznana tudi po tem, da je že več let zapored za veliko noč skupaj s kolegom Petrom Ribičem v Vatikanu s cvetličnim aranžmajem okrasila tamkajšnjo največjo baziliko sv. Petra, so mladi cvetličarji ustvarili do zdaj največjo preprogo medgeneracijskih vezi, spoštovanja in miru.

V cvetoči preprogi je mogoče prepoznati logotip dneva staršev, ki ga obkroža barvita cvetlična mavrica. Preprogo so izdelali na površini 107 m2 in je še enkrat večja kot lanska, ki je merila 50 m2 in je nosila simbole miru – ptice z vseh petih celin.

Izpeljavo projekta sta omogočila pokrovitelja: slovensko podjetje Smithers Oasis, ki je prispevalo cvetličarske gobe za sveže cvetje za vso površino preproge, in Arboretum Volčji Potok, ki je prispeval ves preostali material za izdelavo preproge. 30 mladih ustvarjalcev se je po tem, ko so na izbranem mestu najprej razprostrli folijo, jo pokrili s cvetličnimi gobami in vse dobro zalili, sprehodilo po cvetličnem parku Volčjega Potoka. Nabrali so približno 25.000 rož in jih nato zatikali v cvetlične gobe po vnaprej zarisanem vzorcu. Za izdelavo preproge so potrebovali približno 1.000 ur dela.

Ko je bila preproga končana, so jih obiskali otroci iz osnovne šole Janka Kersnika z Brda pri Lukovici, ki so se prijeli za roke in obkrožili preprogo, nato pa so v delavnicah izdelali cvetlične šopke, ki naj bi jih poklonili svojim starim staršem.

Ustvarjalci preproge verjamejo, da bodo zaradi cvetličarskih gob cvetlice v preprogi ostale sveže od 2 do 3 tedne, vse do 2. oktobra, ko bomo praznovali dan starih staršev. To naj bi bil dan medgeneracijskega druženja in skupnega veselja mladih in starejših. Spomnili naj bi se starih staršev in jim v zahvalo za vse dobro, kar so naredili za nas, poklonili šopke cvetja in se skupaj z njimi poveselili.