Žirijo je z načinom izdelave in svojo končno podobo prepričal medved. Foto: MMC/Pija Svetec
Žirijo je z načinom izdelave in svojo končno podobo prepričal medved. Foto: MMC/Pija Svetec
Tekmovanje v kiparjenju z motorno žago

Na Gradišču nad Stično so začetniki te umetnosti, ali morda bolje rečeno umetnostnega športa, v eni uri iz hlodov lesa ustvarili konja, roko, orla in več ter navdušili navzoče. Tričlansko žirijo pa je s svojim medvedom prepričal Janez Šepec iz Vrhovega pri Šentlovrencu, ki je po razglasitvi rezultatov dejal, da zmage še v sanjah ni pričakoval.

Šepec se s kiparjenjem z motorno žago ukvarja šele dobro leto, navdušil pa ga je prijatelj Vlado Cencel, sicer tretjeuvrščeni tekmovalec in predsednik Društva kiparjev z motorno žago. Priznal je, da se je na tekmovanje nekoliko pripravil - dva dni pred velikim dogodkom je ustvaril dva medveda, in enega od teh medvedov je domov odpeljal srečni nagrajenec tombole.

Kot je povedal zmagovalec, je poleg estetskega občutka za kiparjenje z motorno žago potrebna tudi kondicija, saj gre za naporne gibe. Potrebni pa to tudi močni živci, ker žage rade ponagajajo, kar so na svoji koži občutili tudi tekmovalci, zato nekaterim ni uspelo dokončati izdelkov.

Celoten pogovor z zmagovalcem in utrinke iz dogajanja na državnem prvenstvu v hitrostnem kiparjenju z motorno žago pa si lahko ogledate v spodnji galeriji in priloženem videoposnetku.

Tekmovanje v kiparjenju z motorno žago