'Kepa' volne - ovca Chris. Foto: Reuters
'Kepa' volne - ovca Chris. Foto: Reuters

Ovci so dali ime Chris. Našli so jo v bližini Canberre, strokovnjaki pa so ocenili, da je žival v divjini živela okoli pet let, v tem času pa je imela le malo stikov z ljudmi.

Ker jo je runo že močno oviralo in bi lahko povzročilo tudi njeno smrt, so jo postrigli. Z nje je odpadlo kar 40,2 kilograma volne, kar pomeni, da je Chris nov svetovni rekord v bujnosti svojega "okrasja". Do zdaj so največ volne ob enem striženju, skoraj 29 kilogramov, odstranili z novozelandske ovce Big Ben leta 2014.

Eden najtežjih izzivov
Pri striženju Chris je sodeloval tudi avstralski prvak v striženju ovc Ian Elkins, ki je dejal, da je bil to eden njegovih največjih izzivov do zdaj in da česa takšnega v 35 letih še ni videl. Dodal je, da so "pacienta" med striženjem omamili, saj je šlo za dolgotrajno dejanje, da pa je vesel, da je Avstralija znova prevzela rekord od Nove Zelandije.

"To rivalstvo med državama bi lahko primerjal s tistim na igrišču za ragbi," je dejal. Chris je imel pred striženjem štiri- do petkrat več volne, kot je to običajno.