Več deset potapaljačev je skočilo v Krko, na rečnem dnu pa so iskali steklenice dolenjskega posebneža, ki so jih organizatorji z namenom popestritve potopa pred prireditvijo vrgli v reko. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Več deset potapaljačev je skočilo v Krko, na rečnem dnu pa so iskali steklenice dolenjskega posebneža, ki so jih organizatorji z namenom popestritve potopa pred prireditvijo vrgli v reko. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija

Klub za podvodne aktivnosti iz Novega mesta je pripravil tradicionalni 19. potop v reko Krko. S tem so v okviru Slovenske potapljaške zveze uradno odprli novo potapljaško sezono pri nas. Letošnjega druženja se je v lepi sončni zimski soboti udeležilo rekordnih 110 potapljačev in potapljačic iz vse Slovenije in prijatelji iz sosednje Hrvaške. V dolenjsko lepotico, ki je imela 8 stopinj Celzija pa se jih je potopilo 50, med njimi sta bila tudi potapljača invalida in tri predstavnice nežnejšega spola. Potapljače so s splavom odpeljali nekaj sto metrov po Krki navzgor, do železniškega mostu, kjer so poskakali v vodo in nato na rečnem dnu iskali steklenice dolenjskega posebneža, ki so jih organizatorji z namenom popestritve potopa, pred prireditvijo vrgli v reko.

Predstavnik organizatorjev potopa Aleš Blatnik je povedal, da je glavni namen prireditve druženje potapljačev, ki si ob tem zaželijo veliko varnih potopov v komaj začetem letu, na družabnem srečanju izmenjujejo izkušnje z lanskih potopov ter kujejo skupne načrte za v prihodnje. Med temi so v ospredju čistilne akcije v slovenskih rekah in jezerih, s katerimi so v zadnjih letih poleg čistejših voda poskrbeli za ekološko ozaveščenost prebivalcev, ki živijo ob rekah in jezerih. Potapljanje v zimskih razmerah pa je za člane podvodne reševalne službe dobra vadba za morebitno posredovanje v takšnih pogojih.

Med pogumneži, ki so se danes potopili v reko Krko sta bila tudi invalida. Aleš Povše, ki je član organizacije IAHD Adriatic, je povedal, da pri potapljanju čuti večjo svobodo, kot v invalidskem vozičku na kopnem. Pod vodo se poganja z rokami, drugi potapljači pa s plavutmi. Več težav ima le pri nameščanju opreme in vstopu v vodo. Potapljal pa se je že med morskimi psi na Kubi in pod ledom v Kočevskem jezeru.

Po končanem potopu so se potapljači v društvenih prostorih Kluba za podvodne aktivnosti na Loki v Novem mestu družili v pozne popoldanske ure.