Parna lokomotiva prispela v Ljubljano. Foto: BoBo
Parna lokomotiva prispela v Ljubljano. Foto: BoBo

ima na veselje vseh najmlajših pa tudi starejših prav posebnega gosta - Božička.

Božičkov muzejski vlak je prve potnike popeljal po železni cesti, kot se je to dogajalo nekdaj, pred skoraj sto leti, 6. decembra. Včeraj je muzejski vlak prispel v Ljubljano, kjer so se potniki vkrcali na vlak, ki jih je popeljal do Škofje Loke. Radovedni mimoidoči pa so radovedno pogledovali za vlakom iz nekih drugih časov.

13. decembra bo vlak zapeljal po progi Ljubljana-Litija, 16. decembra po progi Ljubljana–Škofja Loka in Ljubljana–Borovnica, 21. decembra po progi Ljubljana–Litija, Litija–Zagorje–Trbovlje–Hrastnik–Zidani Most, po progi Zidani Most–Laško–Celje, po progi Celje–Pragersko–Maribor in Maribor–Pragersko–Poljčane–Celje, 22. decembra po progi Celje–Štore–Šentjur–Grobelno–Šmarje pri Jelšah–Stranje–Imeno in po progi Imeno–Podčetrtek–Atomske Toplice–Podčetrtek–Sodna vas–Pristava–Stranje–Celje ter 23. decembra po progi Celje–Šentjur–Grobelno–Poljčane, po progi Poljčane–Pragersko–Kidričevo–Ptuj, ter po progi Ptuj–Moškanjci–Ormož–Ivanjkovci–Ljutomer.

Za praznično obarvana potovanja skrbijo tudi pravljični vlaki, s katerimi potniki odpotujejo v celjsko Pravljično deželo. Vlaki, na katerih potnike že peto leto zapored razveseljujejo pravljične vile, bodo vozili iz Maribora, Velenja, Ljubljane in Podčetrtka.

Prihod parne lokomotive v Ljubljano je v svoj objektiv ujel tudi fotograf.