Golobica Marjana zmagala v Južni Afriki

South African Million Dollar Pigeon Race je ena najprestižnejših dirk, v kateri morajo golobi preleteti razdaljo 600 kilometrov in se vrniti. V finalnem poletu je tekmovalo 1.548 golobov pismonoš, na cilj pa je prva prispela Marjana iz Slovenije oziroma Prlekije. Marjana, po kateri je golobica dobila ime, je tekmovanje spremljala z možem.

"Ko so zakričali, da je zmagala Marjana, smo bili vsi v šoku. Mož se je vprašal, ali sanja. To je zgodovinski uspeh, res," je dejala Marjana Sovič.

Povprečna Marjanina hitrost na dirki je bila 13,374 m/s, kažejo uradni izidi. Foto: MMC RTV SLO
Povprečna Marjanina hitrost na dirki je bila 13,374 m/s, kažejo uradni izidi. Foto: MMC RTV SLO

Sovičevi življenje namenjajo golobom. Že pred desetletji je začel Boris, z dejavnostjo pa je "okužil" tako brata kot sina. Boris Sovič je dejal: "Ta šport zahteva celega človeka. Ni polovičarstva. Če nimaš veselja, je brez zveze."

In tega se prav dobro zaveda sin Miha, ki je v golobe zaljubljen, odkar pomni, že od četrtega leta ima svoje ptice. Tokrat je v Južno Afriko poslal štiri ‒ zadeva ni poceni, saj je z vsakim za okrog 1.500 evrov stroškov. A velika zmaga ‒ nagrada znaša 300.000 dolarjev ‒ je potrdilo, da je Sovičeva vzreja vrhunska. Kakšen mora biti kakovosten golob pismonoša? Miha Sovič je dejal: "Mora biti zdrav, mora imeti kaj v glavi, mora imeti mišice, pa tudi ogromno ogromno sreče."

Sicer pa bo golobica Marjana ostala v Južni Afriki. Prodali jo bodo na licitaciji, po pravilih pa bo polovico izkupička prejeli rejci. Če vemo, da so petičneži po svetu za kakovostnega goloba pripravljeni odšteti tudi po nekaj sto tisoč evrov, bodo morda Sovičevi v prihodnjih dneh deležni še kakšne dobre novice iz Afrike.