Thunbergova je pot iz ZDA začela 13. novembra na krovu katamarana La Vagabonde. Foto: Twitter Greta Thunberg/Reuters
Thunbergova je pot iz ZDA začela 13. novembra na krovu katamarana La Vagabonde. Foto: Twitter Greta Thunberg/Reuters

Greta Thunberg naj bi po pristanku na Portugalskem najprej nagovorila portugalski parlament v Lizboni, nato pa se podala do Madrida, kjer bo podnebna konferenca potekala do 13. decembra.

Thunbergova je pot iz ZDA začela 13. novembra na krovu katamarana La Vagabonde. Na tisoče navdušencev nad jadranjem spremlja njeno pot čez Atlantski ocean, ki je v zimskih razmerah še posebej zahtevna. La Vagabonde vreme na prvi polovici poti ni prizanašalo, med drugim se je plovilo komajda izognilo tropski nevihti Sebastien.

Do petka popoldne je posadka preplula 2.885 navtičnih milj (dobrih 5.300 kilometrov), čakala pa jih je še še 735 navtičnih milj (slabih 1.400 kilometrov) dolga pot. Ljubitelji so izračunali, da bodo zanjo potrebovali še okoli štiri dni, kar bi pomenilo, da bi Greta na Portugalskem pristala v torek zvečer.

Thunbergova, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom. Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN-a v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN-a v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako do okolja prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Thunbergova je pot iz ZDA začela 13. novembra na krovu katamarana La Vagabonde. Foto: Reuters
Thunbergova je pot iz ZDA začela 13. novembra na krovu katamarana La Vagabonde. Foto: Reuters

Na pomoč ji je priskočil avstralski par, ki že leta s katamaranom pluje po svetu in dogodivščine dokumentira na svojem kanalu YouTube. Riley Whitelum in Elayna Carausu sta jo sprejela na krov plovila La Vagabonde, na kateri sta še krmarka Nikki Henderson ter 11-mesečni dojenček avstralskega para.

Greta sledilce na spletnem družbenem omrežju Twitter redno obvešča o dogajanju na poti. V petek je tako objavila svojo fotografijo s plakatom z napisom Šolski protest za podnebje, ob katerem je zapisala, da se šolski protest nadaljuje 67. teden zapored. V četrtek je pozdravila novico, da je Evropski parlament razglasil podnebno krizo, preteklo nedeljo pa je objavila fotografijo, na kateri je pod odejo s knjigo v roki.