Na Hrvaškem imajo psa s sodno prepovedjo lajanja. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Na Hrvaškem imajo psa s sodno prepovedjo lajanja. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Medsosedski spor se je lani iz mesta Peroj preselil na puljsko sodišče, to pa je Medu izdalo odločbo, s katero je postal prvi pes na Hrvaškem s sodno prepovedjo lajanja.

Natančneje, puljsko sodišče je lani sprejelo začasni ukrep proti Medu in določilo 20.000 kun (2.610 evrov) kazni za njegovega lastnika, če bi zalajal med 20. uro zvečer in 8. zjutraj. Lastnik se je zato odločil, da bo psa čez noč zapiral v hišo, a je vseskozi živel v strahu, da pes ne bi slučajno zalajal, ker bi moral plačati visoko kazen.

A primer se s tem ni končal. Medsosedski spor se je nadaljeval, sodišče pa je v razsodbi lastniku naložilo, da mora poskrbeti, da pes z lajanjem ne bo motil sosedov, sicer bo moral od doma. Hiši sta oddaljeni približno 15 metrov.

Lastnik štiriletnega psa se je po današnji razsodbi razjokal, povedal pa je, da se bo pritožil na odločitev sodišča, ker je prepričan, da Medo ni kriv: "Do pravnomočnosti razsodbe mi ni treba ničesar storiti, Medo bo ostal tu, kjer je. Ne želim pa niti razmišljati, kaj bo, če bo sodišče potrdilo odločitev, in bom moral preseliti Meda. Njemu je že zdaj težko, ker mora biti v hiši, bojim pa se, kako bo prenesel to, če bo dejansko moral drugam."

Soseda želi odškodnino zaradi duševnih bolečin
Sodišče je predtem zavrnilo ponudbo lastnika, da izmerijo hrup, ki naj bi ga z lajanjem povzročal Medo. Zavrnilo pa je tudi zahtevo sosede za 10.549 kun (1.388 evrov) odškodnine "zaradi duševnih bolečin", je poročal časopis 24 sata na svoji spletni strani.

Prepoved lajanja je zahtevala soseda, ki zatrjuje, da zaradi nenehnega laježa ne more spati, kar da ji povzroča tudi zdravstvene težave. Leta 2014 je sicer doživela možgansko kap. Zatrdila je tudi, da ima videoposnetke, ki dokazujejo, da je pes vsako noč neznosno glasen. Prepričana je tudi, da sosedje namerno dopuščajo psu, da laja pod njenim oknom.