Zastavica s številko 24 na golf turnirju Waste Management Phoenix Open PGA Tour. Foto: AP
Zastavica s številko 24 na golf turnirju Waste Management Phoenix Open PGA Tour. Foto: AP

V Braziliji številka 24 nima zgolj numeričnega pomena, temveč je tradicionalno povezana z osebami LGBT+. Do povezave je prišlo zaradi sicer nezakonite, a priljubljene igre na srečo, poznano kot "Jogo do Bicho" ("Živalska igra"). V igri vsaka številka predstavlja določeno žival, številka 24 pa je pripisana jelenu ("veado"), ki je v Braziliji tudi pogosta homofobna zmerljivka.

Prav zaradi tega se predvsem v brazilskih nogometnih ligah športniki le redko odločajo za to številko. Kot je oktobra poročala ameriška spletna stran Bleacher Report, si je lani v brazilski prvi ligi le eden od 600 nogometašev nadel dres s številko 24. Še v tem primeru je govor o 20-letnem vratarju Brennu Costi, ki je ob porazu njegovega Gremia na slavnem nogometnem stadionu Maracana sedel na klopi.

Dresu se brazilski nogometaši izogibajo že več let. A čeprav jim to dobro uspeva v državi ligi, jim večje težave predstavlja največje južnoameriško klubsko tekmovanje Copa Libertadores, ki zahteva, da klubi svojim igralcem razvrsti vse številke od 1 do 30. Da bi se izognili sporom med igralci, klubi za potrebe Cope številko pogosto delegirajo tretjemu vratarju, ki v večini primerov nikoli ne stopijo na igrišče in za večino tekem sploh niso v zasedbi ekipe.

A odnos do številke se po smrti ameriškega košarkarja Kobeja Bryanta 26. januarja v helikopterski nesreči spreminja. Pokloni Bryantu, ki je za franšizo Los Angeles Lakers nosil dresa številki 8 in 24, presegajo meje ZDA in športa, košarkarska legenda pa bo očitno svoj pečat pustila tudi v Braziliji.

Brazilski nogometni prvoligaš Bahia in brazilska nogometna revija Corner sta v zadnjih dneh začela kampanijo za končanje stigme številke 24. Kampanijo s ključnikom #PedeA24 ("zahtevajte/prosite za 24") je podprlo veliko najbolj znanih brazilskih novinarjev, ki so delili slike dresov številnih brazilskih klubov s številko 24.

"Nogomet je lahko kanal, ki poudarja najslabše plati človeštva, kot so rasizem, agresija, nasilje in nestrpnost. A po drugi strani lahko prek nogometa poudarjamo tudi druge stvari, na primer kulturo, čustva, razumevanje. Prek nogometa lahko izboljšamo medosebne odnose," je po poročanju ameriške spletne strani HuffPost povedal predsednik kluba Bahia Guilherme Bellintani. "Menimo, da klubi morajo izbrati, ali bodo v svet posredovali ljubezen ali sovraštvo. Mi smo izbrali ljubezen," je še dodal Bellintani.

K številki 24 se je do konca sezone zavezal Bahijev vezist Flavio (Flávio Medeiros da Silva). "Mislim, da je zelo smešno, da v Braziliji nihče ne nosi številke 24. Spoštovati moramo vse, ne glede na spol, raso ali spolno usmerjenost," je povedal 23-letni vezist.

Bahia, ki je v preteklosti v svojih vrstah med drugim nogometno izobrazila zvezdnike, kot sta Dani Alves in Anderson Talisca, sicer že dlje časa velja za najbolj progresiven klub v Braziliji. Že lanskega septembra so začeli kampanijo proti homofobiji in so na svojem stadionu, Arena Fonte Nova v Salvadorju, začeli uporabljati tudi mavričaste kotne zastavice.

Homofobija je že stalnica v brazilskem nogometu. Ko je leta 2013 napadalec brazilskega kluba Corinthiansa Emerson Sheik na družbenem omrežju Instagram objavil sliko, na kateri poljublja moškega, so sledili protesti navijačev. Sheik se je bil prisiljen sestati s klubsko navijaško skupino Gavioes da Fiel in jim obrazložiti situacijo, prav tako pa se je moral javno opravičiti. Nekaj mesecev po objavi slike je bil napadalec posojen v Botafogo, potezo pa so njegovi soigralci videli kot posledico objavljene slike.

Brazilija spada med najnevarnejše države skupnostiza LGBT+ na svetu. V letu 2017 je nadzorna skupina Grupo Gay da Bahia zabeležila 445 umorov oseb LGBT+. Med drugim naj bi velika nevarnost napadov tudi na nogometnih stadionih, ki so vse prej kot kot vključujoči do istospolnih in transspolnih oseb.