Igralcem je zagotovo toplo pri duši zaradi takih navijačev. Foto: EPA
Igralcem je zagotovo toplo pri duši zaradi takih navijačev. Foto: EPA
Pokopališče v Hamburgu
Hamburg bo poleg običajnega dobil še nogometno pokopališče. Foto: EPA

Ko ekipa igra doma, se stadion trese od navijanja in odmevanja pesmi, saj je za mnoge privržence hamburški nogometni klub njihovo življenje, njihova duša. Kmalu pa bo lahko postal tudi kraj njihovega zadnjega počitka, saj bodo na travi, okoli 50 metrov od stadiona, postavili prvo evropsko nogometno pokopališče za navijače.

Vse bo spominjalo na stadion
"Vhod bo videti kot nogometni gol, skozenj boste vstopili na travnato površino. Grobovi bodo postavljeni na treh ravneh - kot tribune na nogometnem stadionu," je razložil umetnik Uli Beppler, ki bo poskrbel za celotni videz pokopališča. Najbolj zagretim navijačem bodo na voljo celo nagrobniki v klubskih barvah, ki se jim bodo prilegali tudi cvetlični aranžmaji. In zakaj je takšen prostor sploh potreben? Uli odgovarja: "Zamislite si, ljudje za isti klub navijajo 30, 40, nekateri celo 50 let, zato postane pomemben del njihovih življenj. Zakaj torej ne bi to ostal tudi po smrti?"

V preteklosti je vodstvo kluba dobilo že veliko prošenj privržencev, da bi po smrti njihov pepel potresli po stadionu ali okoli gola. Za razliko od britanskih zakonov nemški tega ne dovoljuje.

Nogometni navijači so nekaj posebnega
"Mnogim se bo nogometno pokopališče zdela nenavadna, če že ne neumna ideja. Po svoje imajo prav, a čudno je tudi spremljati svoje moštvo po vsej Evropi, od Moskve do Bolgarije. Ne pozabite, navijači so posebna vrsta," priznava Christian Reichert iz vodstva Hamburger SV-ja.

Zaenkrat si je mesto za stadionom rezerviralo 15 oboževalcev kluba, ki so morali za prostor odšteti enako vsoto kot za letno sezonsko vstopnico za domače tekme.

A. P.