Kolumbijski otok San Andrés, ki šteje okoli 70.000 prebivalcev, se v zadnjih dneh spoprijema s porastom števila okuženih z novim koronavirusom – skupno število okuženih se je namreč na otoku od konca avgusta do 15. septembra povečalo s 115 na 293. Kljub vsemu so jo – sploh v primerjavi s celinsko Kolumbijo, kjer so do zdaj našteli več kot 735.000 okužb in se uvrstili na šesto mesto držav po številu okuženih glede na število prebivalcev – na otoku še kar dobro odnesli, saj so do zdaj potrdili "le" devet smrti, povezanih s covidom-19.

Gospodarstvo otoka San Andres temelji pretežno na turizmu, ki ga je pandemija novega koronavirusa precej prizadela. Foto: Shutterstock
Gospodarstvo otoka San Andres temelji pretežno na turizmu, ki ga je pandemija novega koronavirusa precej prizadela. Foto: Shutterstock

A to ne pomeni, da novi koronavirus na otoku ne povzroča težav. Njegovo gospodarstvo namreč temelji predvsem na turizmu, ki ga je zaradi pandemije občutno manj, ponudniki turističnih storitev pa tožijo, da številni zahtevani ukrepi za omejevanje širjenja virusa odvračajo turiste.

In kot da to ne bi bilo dovolj, so se zdaj prebivalci znašli še v hujši zagati. Z novim koronavirusom se je namreč okužila lastnica edinega tamkajšnjega pogrebnega zavoda. Zaradi zapletov so jo odpeljali na zdravljenje na celino, nato pa je (za sicer lažjo obliko bolezni) zbolel še njen sin, tako da je v zavodu ostala le še ena zaposlena. Ta ni usposobljena za delo z umrlimi, poleg tega pa sama, jasno, sploh ne more izvajati upepelitev ali pogrebov.

Pokojne so najprej shranjevali v samem zavodu, zdaj pa jim je že zmanjkalo prostora, zato se je v reševanje težave vpletel tudi guverner Everth Hawkins Sjogreen, ki je obljubil, da bodo pospešili gradnjo novega krematorija in razširili pokopališče, še pred tem pa bodo rešili najnujnejšo težavo s pomanjkanjem prostora za pokojne, in sicer z dobavo hladilnih zabojnikov, "da nam ne bodo ljudje razpadali na prostem in tako še bolj širili virusov", njegove besede povzema lokalni časopis El Tiempo.

Poleg tega je napovedal še uvedbo dodatnih ukrepov, ki naj bi omejile širjenje virusa predvsem med turističnimi delavci, na primer policijske ure med 17. in 5. uro zjutraj.