75-letnik je s svojo vizijo nogometnemu klubu 6. oktober zagotovil tudi veliko sponzorskih sredstev. Foto: Reuters
75-letnik je s svojo vizijo nogometnemu klubu 6. oktober zagotovil tudi veliko sponzorskih sredstev. Foto: Reuters

Bahader, sicer po poklicu gradbenik, je v mladosti amatersko igral nogomet, na stara leta pa se je odločil, da se s pomočjo poznavanja pravil uvrsti v Guinnessovo knjigo rekordov. Za častitljiv naziv najstarejšega nogometaša je moral odigrati dve celotni tekmi v profesionalni nogometni ligi, torej dvakrat po 90 minut. V dresu egiptovskega tretjeligaša 6. oktober je marca odigral prvo tekmo, na kateri je dosegel tudi gol iz kazenskega strela. 21. marca bi moral odigrati še vseh 90 minut druge tekme, vendar je bila tekma zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 prestavljena.

Tekma izgubljena, a nagrada prisvojena

Sorodna novica Sivolasi vratar pri 73 letih postal najstarejši nogometni igralec

Ta konec tedna se je Bahaderjeva ekipa pomerila s klubom El Ayat Sports. Z rezultatom 3:2 je sicer slavil El Ayat Sports, vendar se je 75-letnik po koncu tekme počutil zmagoslavno – postal je najstarejši profesionalni nogometaš na svetu. "Sanjam, da bi lahko rekord še izboljšal in tako otežil konkurenco," je dejal.

Bahader je tako izboljšal rekord Izraelca Izaka Hajika, ki velja za najstarejšega aktivnega nogometnega igralca na svetu, le da je dobro leto mlajši od Bahaderja. Od upokojitve ga loči le huda poškodba, pravi Hajik, vratar izraelskega četrtoligaša Ironi Or Yehuda.

Nogometna profesionalna kariera je relativno kratka. V povprečju se nogometaši upokojijo pri 35 letih, njihova profesionalna kariera pa traja v povprečju zgolj osem let. Kot dokazuje Izraelec Hajik, je nogometna kariera lahko nekoliko daljša za vratarje. Med desetimi najstarejšimi aktivnimi nogometaši ta hip je namreč kar polovica vratarjev.