Najprej so se zbranim predstavili najmlajši, ki so v reko skočili z višine štirih metrov. Osrednji dogodek pa so bili seveda skoki z mostu. 17 metrov globoko se najprej zazrejo pogumni skakalci in nato odrinejo z mostu proti hladni reki Soči.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Legenda skokov v Kanalu ob Soči Aleš Karničnik ima za seboj že več kot 250 skokov: "Občutka v zraku se ne da opisati. Mislim, da je to tisti adrenalin."

"Zabavno je. Malce me je strah, ob skoku me preplavi adrenalin. Uživam v vsem, v krajih, ki jih obiščem, na primer v Kanalu, ob ljudeh, ki jih srečam," opisuje Britanec Aiden Heslop.

Skoke z mostu organizira Turistično društvo Kanal. Letos je obiskovalce na bregovih reke Soče navduševalo 16 skakalcev. Vsi morajo biti dobro pripravljeni. "Tudi to se je že zgodilo, da smo ocenili, da ni sposoben. Da ni primeren, da ima samo pogum, premalo pa tehničnega znanja," pojasnjuje predsednik društva Branko Dolenc.

Najmlajši skakalec je imel 17 let, najstarejša je bila s 43 leti Laura Rose Daufenbach. Za vsak skok pravi, da je pomembno: "Da se opomnim, da moram lepo prileteti v vodo. Biti moram napeta in pokončna," poudarja Američanka.

16 skakalcev v Kanalu ob Soči

V 30 letih skokov z mostu v Kanalu ob Soči niso imeli nobene nesreče. Tudi letos so dobro poskrbeli za varnost vseh skakalcev, v vodi sta bila potapljača in v čolnu na vodi še ekipa gasilcev.

Pestro dogajanje
V Kanalu ob Soči avgusta ne počivajo. Potem ko so pretekli konec tedna prvič organizirali plezanje na zvonik tamkajšnje župnijske cerkve, je današnje tekmovanje potekalo v treh disciplinah: skok na noge, lastovka kot "kanalska disciplina" in figurativni skoki.

Današnji program se je sicer začel s 6. kanalskim krogom, z množičnim tekom na šest kilometrov dolgi progi po krajevnih skupnostih Kanal in Morsko. Za zabavo po tekmovanju v skokih bodo poskrbeli Čuki, in sicer najprej za otroke in zvečer še za odrasle.

V Kanalu ob Soči je bilo živahno že v petek, ko je imela koncert Tanja Žagar. V soboto je s koncertom gostoval Matija Bolčina, potekalo pa je tudi tekmovanje v odbojki na mivki.

Občina Kanal ob Soči je za letošnji poletni sklop prireditev, ki so ga poimenovali Poletje v Kanalu, namenila 20.000 evrov. Obetajo si širšo promocijo kraja, več obiskovalcev in razvoj turizma na profesionalni ravni.