Mafijski vodje se bodo morali navaditi na navadne majice in kavbojke. Foto: EPA
Mafijski vodje se bodo morali navaditi na navadne majice in kavbojke. Foto: EPA

V nasprotju s številnimi drugimi državami italijanskim zapornikom namreč ni treba nositi enotnih uniform. Rita Barbera, nova vodja zapora Ucciardone v Palermu, pa se je zdaj odločila narediti konec tudi pravi "modni reviji", ki jo v ječi uprizarjajo nekateri mafijci. Nekateri namreč vsak dan nosijo obleke znamk Gucci, Armani, Dolce & Gabbana in podobnih.

V omenjenem zaporu je menda vzdušje precej sproščeno, zapornikom pa je dovoljeno veliko, zato si je zapor prislužil vzdevek "Grand Hotel". Neki mafijski šef si je tako nedavno za rojstni dan privoščil kar drag šampanjec in jastoga.

Barberova pa je jasna - odločno je dejala, da ne bo več dopuščala zapornikov - veliko je članov mafijske organizacije Cosa Nostra, ki se bodo v svojih celicah bahali s suknjiči Louisa Vuittona, svilenimi srajcami Valentina in trenirkami znamk Adidas in Nike.

"Naj mu kupim obleke na tržnici?"
S tem si je nakopala veliko zamero ne le zapornikov, ampak tudi njihovih žena, ki se sprašujejo: "Kako lahko oblasti diktirajo, kakšna oblačila bo nosil moj mož?" Druga pa je dejala: "Mož bo očitno nekaj dni moral biti gol, saj ima trenutno v celici le oblačila prestižnih znamk, ki so boljše kakovosti in zato trpežnejša. Zakaj bi ga tako ponižali, da bi mu morala od zdaj kupovati oblačila na tržnici in v preprostih butikih?"

A vsem se ne godi tako dobro. V zaporu je prostora za 500 ljudi, a v celicah je nagnetenih še 200 prestopnikov in kriminalcev več. A to so seveda "navadni smrtniki", ne pa bogati mafijci.