Selfie, ki je dvignil toliko prahu: Miss Iraka Sarah Idan na desni in miss Izraela Adar Gandelsman na levi strani. Foto: Instagram
Selfie, ki je dvignil toliko prahu: Miss Iraka Sarah Idan na desni in miss Izraela Adar Gandelsman na levi strani. Foto: Instagram
Misici sta se fotografirali ob robu mednarodnega lepotnega tekmovanja Miss Universe, ki se je konec novembra odvijalo v Las Vegasu. Zmagala je južnoafriška mis. Foto: Reuters

Idanova je novembra na svetovnem izboru za Mis Universe v Las Vegasu na svojem Instagramu objavila fotografijo sebe ob najlepši Izraelki Adar Gandelsman s pripisom "Mir in ljubezen od mis Iraka in mis Izraela".

A nedavni intervju z Gandelsmanovo je razkril, da je Idanova za fotografijo, katere namen je bil popolnoma spraven, plačala visoko ceno. "Ljudje so grozili njej in njeni družini, češ da če se ne bo vrnila domov in umaknila fotografij, ji bodo odvzeli krono in celo to, da jo bodo ubili," je povedala Gandelsmanova za izraelsko televizijo. Ob tem je izpostavila tudi, da je bila Idanova deležna žolčnih kritik tudi zaradi fotografije v bikiniju.

Idanova je zgodbo potrdila na svojem Twitterju. "Nisem ne prva ne zadnja oseba, ki se sooča s pregonom zaradi vprašanja osebne svobode. Na milijone Iračank živi v strahu. #osvoboditeiraškeženske," je zapisala.

"Nisem proizraelska"
Idanova, ki sicer živi med Los Angelesom in Kairom, je poudarila, da fotografija nikakor ni bila mišljena kot prosionistična. Kot je pojasnila na Instagramu, namen selfieja ni bil "podpora izraelski vladi in ne pomeni, da se strinjam ali sprejemam politike Izraela".

Misica se je tudi opravičila vsem, ki menijo, da fotografija "škodi palestinskim prizadevanjem". Kot zagotavlja, je bil namen fotografije "izraziti upanje in željo po miru med obema državama".

Izrael in Irak nimata diplomatskih stikov in veljata za zaprisežena nasprotnika zaradi iraškega nasprotovanja izraelski zunanji politiki do Palestine. Napetosti med Izraelom in arabskim svetom so se še zaostrile ta mesec, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da bo priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

Kljub pogromu nanjo pa Gandelsmanova pravi, da njena prijateljica objave spornega selfieja ne obžaluje. "To je storila zato, da bi ljudje razumeli, da je mogoče živeti skupaj," je še povedala izraelska mis.

Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel #missuniverse

A post shared by Sarah Idan (Sarai) (@sarahidan) on Nov 13, 2017 at 2:51pm PST

It’s an incredible honor to be the first Iraqi woman in over 40 years participating and representing my homeland Iraq in Miss Universe 2017. Very grateful and excited :). @missiraqofficial @shimaa_qasim Thank you for the support and enjoyed my time with you :). اشعر بفخر شديد ان أكون اول امرأة عراقية تمثل بلدي الحبيب العراق في مسابقة ملكة جمال الكون لعام ٢٠١٧ في الولايات المتحدة الأميريكية بعد اكثر من أربعين عام. اقدم جزيل الشكر لمنظمة ملكة جمال العراق و للملكة شيماء قاسم على حضور التتويج. سعدت جدا بمعرفتك #sarahidan #missiraq2017

A post shared by Sarah Idan (Sarai) سارة عيدان (@sarahidan) on Nov 2, 2017 at 5:48pm PDT