Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Znanstveniki zdaj pravijo, da izračun ni tako preprost in da bi bili štirinožni ljubljenčki lahko pravzaprav precej "starejši".

Raziskava Univerze v Kaliforniji (UCSD), ki jo je objavila medicinska revija Cell Systems, kaže, da je enoletni pes pravzaprav star okoli 30 v človeških letih, štiriletni okoli 54 v človeških letih, 14-letni pa okoli 75 v človeških letih.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Raziskovalci so se osredotočili na epigenetske spremembe DNK-ja, pri čemer so bili še posebej pozorni, kako se določene molekule, imenovane metilne skupine, s časom kopičijo v določenih delih človeškega genoma, nato pa so to primerjali s pasjim genomom.

Staranje počasnejše

Izsledki, do katerih so prišli z genetskimi podatki okoli stotih zlatih prinašalcev, od mladičev do starejših živali, so pokazali, da se ne da kar vsakega leta preprosto pomnožiti s sedem.

V resnici psi v prvem letu kažejo precej hitrejše kopičenje metilnih skupin v svojem genomu kot ljudje, kar nakazuje, da se starajo precej hitreje. Nato pa se hitrost staranja pri psih precej bolj upočasni kot pri ljudeh.

Znanstvena ekipa namerava raziskavo razširiti še na druge pasme.