Sladek nasmeh moža, ki mu zaradi njegovega poklica zavidajo številni moški. Foto: MMC RTV SLO
Sladek nasmeh moža, ki mu zaradi njegovega poklica zavidajo številni moški. Foto: MMC RTV SLO
Nina Osenar
Nina je osvojila tudi naslov Playboyjevo dekle leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Sanja Grohar
Z nazivom Playboyjevo dekle leta se je okitila tudi Sanja Grohar, na njeni lenti pa je zapisana letnica 2007. Foto: RTV SLO

No, slike same po sebi niso sporne, sporna naj bi bila samo njihova objava v majski številki slovenske izdaje Playboyja - mediji namreč poročajo, da naj bi dekletoma fotograf Jarmo Pohjaniemi zagotovil, da bodo slike namenjene izključno tujim trgom, predvsem ameriškemu. Kdo je torej moški, ki sta mu naši lepotički verjeli na besedo, obrnilo pa se je povsem drugače?

Jarmo se je rodil dan po božiču leta 1961 na Finskem, kjer je živel do sedmega leta, nato pa se je z družino preselil na Portugalsko, kjer je do 17. leta pomagal na družinski farmi. Po služenju vojaškega roka je desetletje delal pred objektivi kot maneken za znamke Pierre Cardin in Hugo Boss, nato pa ga je priznani fotograf Bruce Weber navdušil za premik na drugo stran fotografskega objektiva. Leta 1992 je ustanovil lastni studio, postal pa je tudi član Playboyjeve družine fotografov, ki zdaj živi v ZDA in fotografira zajčice po vsem svetu, zato ga je pot zanesla tudi v Slovenijo, kjer je leta 2006 srečal Nino Osenar ...

Kjer je bila Nina, je bil tudi Jarmo
Zdaj 47-letnega fotografa je temnolaska povsem navdušila, tudi na svoji spletni strani je zanjo našel same pohvalne besede. Opisal jo je kot mlado lepotico s superuspešno kariero, ki se še vedno vzpenja. Na naši spletni strani smo že julija 2006 zapisali, da je lepota slovenskih deklet fotografa tako navdušila, da očitno sploh noče domov, saj se je zabave "Beautiful girl celebrating summer" udeležil tudi Jarmo, ki pa je ves večer z očmi iskal samo Nino. Kmalu so se pojavile tudi govorice, da ju veže več kot le poklicno sodelovanje - opazili naj bi ju namreč med strastnim poljubljanjem v avtomobilu.

Tožim jaz, tožiš ti
Mu je Nina zato verjela, ko jima je s Sanjo zagotovil, da bodo njune vroče fotografije, na katerih ponazarjata lezbične prizore, res samo za posebno, promocijsko številko ameriškega Playboyja, ki je nosila naslov Girls with Girls? Dekleti sta sicer podpisali pogodbo, s katero vse pravice za uporabo slik s te fotografske seanse prenašata na nosilca licence Playboy, vključno z vsemi njegovimi izdajami, tudi s slovensko. In na to pogodbo se zdaj sklicujejo pri slovenskem Playboyju, ko zatrjujejo, da so fotografije iz leta 2006 objavili povsem zakonito. Zanka, na katero se sklicuje tudi Peter Čeferin, odvetnik obeh deklet, pa naj bi bila v tem, da omenjena pogodba ne velja za komercialne objave. Zajčici naj bi te fotografije namreč posneli zgolj za lastno promocijo, zato tudi nista prejeli honorarja, samo 500 dolarjev za povračilo materialnih stroškov. Čeferin naj bi tako že pripravljal tožbo za honorar, da bi vložili tožbo, pa razmišljajo tudi pri Playboyju. Ne strinjajo se namreč z Sanjinimi in Nininimi navedbami o aferi, saj naj bi dekleti s tem škodovali ugledu revije.

Zgodba bo očitno res dobila epilog na sodišču, življenje vseh vpletenih pa teče dalje. Pri Playboyju preštevajo prodane izvode majske številke, Nina vodi svojo oddajo, Sanja ogreva svoje glasilke, pred Jarmovim objektivom pa se slačijo nova dekleta.

Tina Hacler