Svojo udeležbo na plesu je letos potrdilo 5150 gostov. Foto: Reuters
Svojo udeležbo na plesu je letos potrdilo 5150 gostov. Foto: Reuters

Znameniti operni ples vsako leto v dvorani spremlja okoli 5000 gostov, pred televizijskimi zasloni pa se zbere tudi dva milijona gledalcev. Po strogem izboru vsako leto na dunajskem parketu zapleše 144 parov, ki veljajo za najboljše plesalce dunajskega valčka. Letos bodo morali poleg elegantnih gibov pokazati tudi pevske sposobnosti, saj bodo dame prepevale ob Kmečki polki Johanna Straussa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Letos bo "opernbal" poseben tudi zaradi plesa Sophie Grau in Iris Klopfer. Dekleti zunaj plesne dvorane sicer nista par, imata se namreč za nebinarni osebi, torej ne za žensko in ne za moškega. Prijateljici že od srednje šole želita dunajski operni ples izkoristiti tudi za to, da sporočita, da spol ni pomemben in da lahko plešeš, s komerkoli želiš. “Ne gre za spol in ne za ideologijo, le plesali bi radi skupaj," je pojasnila 21-letna Grauova.

Vsako leto pritegnejo poglede tudi posebne gostje 87-letnega avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja. Svojo udeležbo je kot prva izbranka kar prek Twitterja odpovedala ameriška smučarka Lindsey Vonn. Nekateri namigujejo, da je bila razlog za odpoved sporna najava na tiskovni konferenci, kjer je Lugner našteval njene nekdanje partnerje in govoril o tem, kako se je gola fotografirala, fotografijo pa tudi pokazal. Drugi menijo, da je krivo število sedežev. Vonnova naj bi namreč želela v ložo, za katero Lugner za en večer odšteje okoli 23.000 evrov, pripeljati več spremljevalcev, kot je bilo dogovorjeno.

Njegovo vabilo je sprejela tudi italijanska igralka Ornella Muti. 64-letnica, ki tekoče govori nemško, se je Vonnovi zahvalila, da je odpovedala sodelovanje in njej omogočila udeležbo na plesu. "Nikoli ne plešem," je Italijanka povedala na novinarski konferenci, ki bo z Lugnerjem odplesala samo "kratek ples".

Avstrijski podjetnik, ki ga je poleg Američanke zavrnila še ena izbranka, je nad Italijanko navdušen. Kot je dejal, je najbolj prijazna zvezdnica, ki jo je doslej gostil. "Je velika dama," je poudaril.

Med njegovimi izbrankami so bile doslej Melanie Griffith, Paris Hilton, Dita von Teese, Sophia Loren, Pamela Anderson in Kim Kardashian.

Na plesu bodo nastopili ruska sopranistka Aida Garifulina in poljski tenorist Piotr Beczala ter orkester Dunajske državne opere, orkester dunajskega opernega plesa ter Dunajski državni balet, piše na spletni strani dunajske opere.

Tokrat so v zadnjem trenutku zamenjali dirigenta. Zaradi hude bolezni v družini je namreč sodelovanje odpovedal britanski dirigent Daniel Harding, zamenjal pa ga bo Američan James Conlon. V dunajski operi je ameriški dirigent nazadnje sodeloval lani decembra pri Čarobni piščali skladatelja Wolfganga Mozarta, ki bo tudi letos rdeča nit najbolj bleščeče noči v evropskem družabnem letu.