Foto:
Foto:
Arheologinja Maria Rosaria Belgiorno na delu.
Znanstveniki pravijo, da naj se nekoč priljubljeni vonji ne bi preveč razlikovali od današnjih.

Čeprav je že egipčanska kraljica Kleopatra pokazala, kako s parfumi očarati pripadnike nasprotnega spola, in so Francozi znani kot nadvse uspešni parfumerji, pa se Ciprčani lahko pohvalijo z najstarejšim mehanizmom za izdelavo parfumov na svetu.

Italijanski arheologi so namreč na najdišču Pirgos-Mavrokaki, 90 kilometrov od prestolnice Nikozije, našli jamo, v kateri so krožni odtisi, ki so držali posode s parfumi. Arheologi verjamejo, da so našli najstarejši izvor danes zelo donosne
industrije parfumov.

Vodja ekipe arheologinja Maria Rosaria Belgiorno je izjavila, da najdbe kažejo, da naj bi bile stare približno 4.000 let. Po njenem mnenju gre brez dvoma za najstarejše proizvodno mesto parfumov.

Kakšne vonjave so bile priljubljene nekoč?
Znanstvenikom je s pomočjo ostankov na glinenih stekleničkah za parfume uspelo ločiti izvlečke dveh najstarejših vonjev in rekonstruirati arome, ki so jih uporabljali pred štirimi tisočletji. Tako lahko zdaj predvidevajo, kakšni vonji so navduševali naše prednike.

Pravijo, da naj se nekoč priljubljeni vonji ne bi preveč razlikovali od današnjih. Belgiornova je tako izjavila, da naj bi jo eden od odkritih vonjev zelo spominjal na parfum Pino Silvestre, ki ima stekleničko oblikovano kot borov storž.

Na ostankih glinenih posod so med drugim našli arome cimeta, lovorja, mirte, janeža, rastline, ki so rasle in še rastejo na tem območju.

Parfumerijo so našli na večjem najdišču, kjer so našli tudi topilnico bakra, vinoteko in prešo za olive. Raziskovanje bodo nadaljevali septembra.