Pri izbiri pihalnika imajo tekmovalci proste roke. Foto: Reuters
Pri izbiri pihalnika imajo tekmovalci proste roke. Foto: Reuters

V soboto se je na travniku v mestu Witcham (Cambridgeshire) zbrala skupina strastnih strelcev. A ne govorimo o ljudeh, ki bi čutili kakšno posebno strast do orožja, ampak o sodelujočih na svetovnem prvenstvu v streljanju z grahom v tarčo.

Gre za prav posebno športno disciplino, ki si jo je leta 1971 izmislil ravnatelj krajevne osnovne šole g. Tyson, ko je ujel nekaj predrznih učencev, ko so v svoje nič hudega sluteče sošolce s pihalnikom streljali zrna graha.

Od takrat se je tekmovanje razširilo na bližnje vasi, natančno so določili tudi pravila tarča, v katero streljajo, je od tekmovalcev oddaljena natanko 3,66 metra (12 čevljev) in je razdeljena na območja. Zunanji obroč šteje po eno točko, srednji tri, sredina oz. krog pa pet.

O zmagi je odločala narava

Pihalniki so vseh oblik in barv. Foto: Reuters
Pihalniki so vseh oblik in barv. Foto: Reuters

Na koncu zmaga tisti, ki zbere največje število točk. Letos je bil to znova Ian Ashmeade, ki je tako ubranil prestižno lovoriko, v ženski kategoriji pa je zmagala Sally Redman-Davies, poroča Reuters. A Ashmeade tokratne zmage ne pripisuje svojim spretnostim, ampak naravi: "Grah je letos slab, ni okrogel, zato se trudimo izbrati tiste najbolj okrogle oziroma se dokopati do vrečk graha, ki so ostale iz preteklih let. To je tisto, kar letos prinaša zmago: izbor graha."

Organizatorji namreč poskrbijo za grah in ga razporedijo v mošnjičke, tekmovalec pa si nato izbere svojega. Popolnoma proste roke pa imajo tekmovalci pri izbiri pihalnikov številni si jih tako "okrasijo" s plišastimi živalmi, igračami, trakci ali pa nanje namestijo laserje za boljše umerjanje.

Kako je videti tekmovanje, si poglejte v spodnjem videu.

Kako poteka tekmovanje v streljanju z grahom?